Напишете дума/думи за търсене

Как да избегнем травмите на ски пистата

д-р Чанко Чанков – водещ специалист в Отделението по ортопедия и травматология на "Болница Вита" споделя какви са най-често срещаните травми на пистата и как може да ги предотвратим.

д-р Чанко Чанков
д-р Чанко Чанков

Д-р Чанков, често ли се срещат спортните травми през зимата?

Всяка година милиони хора се тълпят на ски пистите и ледените пързалки, за да се насладят на няколко часа каране на ски, сноуборд, кънки, шейни и други. В това, разбира се, няма нищо лошо, но често тези дни завършват с някаква травма. И не е нужно да сте професионален спортист, за да се нараните сериозно.

Кои са най-често срещаните травми от зимни спортове?

Зимните спортни травми обичайно включват навяхвания, разтежения, изкълчвания и счупвания. Сред най-често срещаните са изкълчено рамо, различни травми в коляното, изкълчвания и фрактури на глезена, както и гръбначни наранявания.

С какво се характеризира всяка от тези травми?

Изкълчено рамо

Когато се ударите в твърда повърхност, каквато е ледът, рискувате да изкълчите рамото си. Тъй като раменната става е по-мобилна от другите стави, тя е и по-нестабилна. В резултат на това е по-лесно да се измести при такъв удар. В 40% от случаите на изкълчено рамо биват наранени и околните сухожилия или мускули.

Травми в коляното

Коленете поемат по-голямата част от натоварването в тялото при ежедневните активности, но натоварването при спортове като каране на ски, сноуборд или кънки е много по-голямо. Честа причина за скиорска травма в коляното са нерегулираните автомати на обувките – при падане автоматът не се отваря и усукването се предава в коляното. Травмите в коляното са едни от най-често срещаните травми при зимните спортове и биват много видове: скъсани връзки, скъсан менискус, дислокация на ставата. Типична е и т.нар. „скиорска” фрактура на подбедрицата (счупване в костта над скиорската обувка).

Изкълчвания и фрактури на глезена

Ежедневно много хора изкълчват глезените си. Обикновено това се случва при спъване или падане при движение по неравни повърхности или усукване на глезена. Тези движения на глезена са характерни за сноубордистите и фрактурите при тях не са изключени.

Гръбначни наранявания

Въпреки че рядко са фатални, травмите в гърба могат да имат много сериозни последствия за живота. Някои фрактури могат да засегнат гръбначния мозък и да доведат до частична или пълна парализа. Скиорите са особено податливи на травми на гръбначния стълб, особено тези, които карат по високите склонове. Същото важи за сноубордистите и практикуващите други високо интензивни спортове.

Как да предотвратим травмата? Какви са Вашите съвети?

Много от травмите, които споменахме, се случват в края на деня, когато вече сме изморени и в голяма част от случаите биха могли да бъдат предотвратени, ако се следват определени предписания и човек има необходимата физическа подготовка. Основните препоръки, които всеки би трябвало да следва, са следните: не карайте сами, винаги загрявайте преди това, използвайте подходящо облекло и предпазни средства (каска, протектор и др.), придържайте се към познатите техники в съответния спорт, опознайте терена и не се пренатоварвайте. Много е важно човек да знае докъде стигат възможностите му.

Какво бихте препоръчал на хората, претърпели подобна травма?

Каквато и травма да получите, първото, което трябва да направите, е да обездвижите травмирания крайник (ако се налага и с подръчни средства – например щеки). Следва незабавно да потърсите специализирана медицинска помощ. Отлагането може да задълбочи травмата, а понякога дори да направи последствията от нея необратими.

Как се лекуват тези травми?

В повечето случаи се налага известен период на имобилизация с последваща рехабилитация. При по-сериозните травми, когато е показано оперативно лечение при вътрествани увреди най-често артроскопията е метод на избор. Операцията е безкръвна и предполага максимално бързо възстановяване на пациента. При извънставните увреди (фрактури) се използват различни методи в зависимост от вида и тежестта на получената травма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X