Напишете дума/думи за търсене

Червената глина върши чудеса за красотата и здравето

Грънчарите, чиито ръце постоянно са били заети с изработване на глинени съдове, притежавали завидно чиста и здрава кожа. Днес едва ли можем да си позволим всекидневен достъп до грънчарско колело, но не бива да се лишаваме от козметичните свойства на глината.

Сред най-разпространените плюсове от използването й са отстраняване на пъпките, снабдяване на кожата с питателни вещества, хидратация и тонизиране, стимулиране на кръвообращението, снемане на мускулното напрежение, облекчаване на болки.

В зависимост от минералния си състав, глината може да има различни оттенъци – бял, син, зелен, сив, жълт, черен, червен. Червената е особено ценна, заради съдържанието на желязо и мед. Маските от червена глина се препоръчват за чувствителна кожа, склонна към раздразнения, с разширени капиляри. Обикновено може да я откриете в състава на козметични продукти, а ако искате сами да си приготвите маска, може да смесите 2 с.л. червена глина със същото количество топла сметана и сок от алое (за успокояване) или с 1 белтък (за изглаждане). Оставете маската за 10–15 мин, след което отмийте с топла вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X