Напишете дума/думи за търсене

Направи си сам козметика

Модерно, лесно, евтино и здравословно

Обожаваме декоративната козметика, но често не можем да отделим средства да си купим всичко, а и качеството в магазина понякога не е на ниво. Да си я направите вкъщи изглежда сложно само на пръв поглед – достатъчно е да се сдобиете с някои специални съставки. Козметичният handmade става все по-популярно домашно хоби, така че – пробвайте!

„Арсеналът” за приготвяне на домашна козметика

Нужни са ви някои продукти, които може да откриете в интернет- и биомагазините.
Флорални восъци – идеални за кремообразни сенки за очи или балсам за устни. Освен прекрасния аромат, имат полезни лечебни функции. Предлагат се в течна или твърда форма.

Минерална база – основа, необходима за създаване на пудра или тонален крем. Има различни видове според цвета и функциите. Изберете основа един тон по-светла от нюанса, който искате да създадете.

Сгъстители – полезен продукт за направа на фон дьо тен и сенки. Има различни видове, но най-добре изберете ксантан, който се използва и като медицинско средство.

Естествени багрила за червило и руж – палитрата е също толкова богата, както и при изкуствените, но при тях няма опасност от алергии и кожни раздразнения.
Ароматни масла – важно е да не объркате ароматните с лечебните масла. Аптечните са твърде груби за декоративна козметика, затова подбирайте само масла, подходящи за направа на червила и кремове.

Пигменти – използват се за създаване на сенки и руж. Цветовете са най-разнообразни – от бледорозово до яркосиньо.

Съдовете, в които ще смесвате продуктите са важни за създаването на качествен продукт. Трябват са ви още: пипетка за измерване, клечица или миниатюрен миксер за разбъркване на компонентите. Не забравяйте бурканчетата за съхранение на готовата козметика. Стерилизирайте всичко преди употреба.

Как да си направите червило

Нужни са ви: купа и пръчица за смесване на съставките, масла от какао, карите (ший), жожоба (по 1 ч.л.), пчелен восък (1/2 ч.л.), витамин Е, червен пигмент. Разтопете маслата и восъка на водна баня, смесете ги и добавете останалите компоненти. След това разпределете сместа в малки бурканчета и оставете в хладилника.

Пудра

Необходими са ви: Ориз на прах или минерална база, минерален пигмент, четка за пудра, дълбок съд за смесване на компонентите. Смесете съставките в равни пропорции и ги сложете в съда. Изберете базата за пудра в съответствие със сезона и вашия тип кожа (с UV защита, хидратираща, матираща).

Тонален крем, който защитава от вредните фактори на градската среда

Трябват ви: обикновен крем – най-добре детски, български (1 с.л.), ароматно масло, пудра домашно производство (1 – 2 с.л.), мини миксер или мъничка тел за разбиване, съд за смесване. С помощта на миксер или тел смесете крема с пудрата, добавете капка ароматно масло. Бъркайте, докато се получи еднородна смес. Количеството на съставките подберете самостоятелно, в зависимост от консистенцията и цвета на тоналния крем, който искате да получите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X