Напишете дума/думи за търсене

Как да спестим пари за мечтаната ваканция

Кой не би се възползвал от няколко дни отпуск и малко скътани пари за пътуване. Проблемът, естествено, не е в отпуска, а в липсата на средства, които да изпълнят второто условие. Парите никога не стигат, камо ли да остават за пестене. Ако обаче имате мечта да потеглите към някой екзотичен остров или далечна историческа забележителност, струва си да опитате.

Не може да се откажете от най-необходимото, но със сигурност има разходи, които може да преглътнете в името на приказната ваканция, която сте си обещали. Може дори да я реализирате по-скоро, отколкото сте предполагали.

Излезте от ресторанта
Ако готвите и хапвате у дома, ще ви излезе в пъти по-евтино. Едва ли минавате за обяд и за вечеря в заведение с по-малко от равностойността на един приличен чифт обувки дневно. За месец това може да означава сумата за половината билет със самолет, че дори повече.

Изоставете вредните пороци
Поне за известно време, ако ви е трудно да приемете тази мисъл до живот. Дайте почивка на черния си дроб, а спестеното от високоградусни напитки заделете за летищни такси, трансфер до хотела и панорамна обиколка на забележителностите. А ако в калкулацията добавите и отказ от цигарите поне за месец, ще имате и за магнити за хладилника за цялата фамилия на връщане.

Без кино
Колко пъти месечно си доставяте това удоволствие? Ако е повече от 2, струва си да размислите. Цената на билета, на пуканките, на безалкохолното, на сладкото… А може да удължите престоя си на острова с цели два дни за същите пари. Кой ви ги дава, можете и без прожекция на бял екран. Преоткрийте колекцията си с домашни DVD-та.

Оставете колата
Сигурно отдавна сте забравили какво е да пътувате с автобус, да се придвижвате с колело или да се напънете да повървите пеш. Ако не ви е все едно дали ще спите в хотел, или ще изберете някой прекалено евтин хостел, време е да преосмислите пристрастеността си към колата. И не са само парите за бензин, които ще спестите. Винетка, застраховка, непредвидени ремонти. Всичко е в сметката. А може да е спираща дъха гледка от балкона на хотела, която досега не сте можели да имате.

Освободете се от ненужните си вещи
Има и начин, има и търсене. Остава да се възползвате от тях и да замените онова, което принципно е смет в мазето ви, за малко сливи. Или фурми, папая, маракуя, гуава, питая и каквото там продават на местния пазар. Нарязани на плодова салата или под формата на шейк, сервирани на ръба на хоризонта, където морето и небето стават едно.

Абонирайте се за изгодни оферти
Няма да ви навреди, ако сте информирани. Може би най-накрая някой ще предложи и вашата дестинация в графата на промоциите. Не бихте искали да я пропуснете точно сега, нищо че е в разрез с принципната ви позиция към рекламните оферти.

Отворете си спестовна сметка
Това ще ви помогне да не посягате към скъпоценното спестено до момента, в който ви потрябва за пътуването. Слагайте в нея всичко заделено и веднага, щом успеете да го спестите. За да не отиде по друго направление. Имате и бонус – скромна лихва.

Вече може да обмислите покупката на функционален куфар и да сложите поне джапанки и кърпа в него. Лятото ще дойде, преди да се усетите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X