Напишете дума/думи за търсене

Отвори врати дом, където старостта преминава достойно

„Докато търсех място за моята баба, видях много самотни възрастни хора, които буквално са се предали. И причината за това не е възрастта. А това, че нямат създадени условия за нормален живот, нито мотивация. Децата им често са далече, извън страната... а в България ситуацията е нерадостна за възрастните и те са загубили желание за живот – трудно се справят с месечната издръжка, лишават се от базови неща поради липса на средства – пълноценна храна, топлина, нямат почти никакви развлечения..." Това споделя Станислава Главинова, която покрай търсенето си на старчески дом за своята баба решава да създаде място, на което възрастните хора ще се чувстват добре, като у дома си, и ще имат достойни старини. Така се ражда идеята за резиденция "Карамел", която наскоро отвори врати в китното село Добревци, община Ябланица, в подножието на Стара Планина.

"Много от тези възрастни хора имат късмет да са относително здрави и подвижни, а същевременно не живеят пълноценно – не се движат, не общуват почти с никого поради една или друга причина - продължава Станислава. - Често те са много самотни, това е най-големият проблем при възрастните – самотата. С „Карамел“ ние искаме да запълним всички тези празнини, затова стартираме със социално предприемачество – за да подсигурим на тези хора достоен живот, грижа, комфорт, уют и забавления. Искаме те да живеят пълноценно и приятно, сред съмишленици, в естествена среда. Това е наша кауза.“

Резиденция „Карамел“ е почти завършена и е готова да приеме своите първи обитатели. Освен че като концепция и реализация мястото няма аналог, ценовите условия също са изключително добри – според собствениците, гостите на практика биха спестили пари, в сравнение със същия начин на живот в собствения си дом.
Замисълът е всеки възрастен тук да се чувства добре като срещне единомишленици, да бъде полезен за общността и за мястото. Идеята на „Карамел“ е да събере всички хора в златна възраст, които са относително здрави и искат качествена промяна в живота си – да избягат от сивотата и самотата в големия град. Същевременно те не губят връзка с близките си – домакините твърдят, че деца и внуци винаги са добре дошли в „Карамел“, на гости при баба и дядо. Дори и да са надалеч в чужбина, връзката с тях е подсигурена, благодарение на новите технологии.

„Да живеем самостоятелно, но не самотно на старини“ – към това призовават домакините от резиденцията. Те считат, че сходното здравословно състояние на всички гости е гаранция за добра компания и комфортна среда. В същото време искат да подсигурят на гостите си живот, изпълнен със забавления – гимнастика, риболов, шах-мат, карти, табла, разходки, кулинарни изяви, релакс под звуците на класическа музика, интересни филми, богата библиотека, йога, народни танци, поетични рецитали, художествена самодейност...

Бидейки финансово осигурени от настоящия им бизнес със спортни облекла, създателите на резиденция "Карамел" приемат новото начинание не просто като бизнес, а като своя кауза. За тях подобно предприемачество е добър пример за социално-отговорно корпоративно поведение. Още една причина таксата за престой в Резиденция "Карамел" да е по-скоро символична и да кореспондира на възможностите на по-голямата част от пенсионерите в България.
Собствениците са разработили схема за максимално оптимизирани разходи – с енергийно ефективна сграда, с възобновяеми енергийни източници. Освен на иновациите и високите технологии, в „Карамел“ ще се държи на безупречната хигиена и високия стандарт на живот – баланс между здравословно хранене, движение и забавления. В деня на всеки възрастен там се включват пет хранения дневно, включени са различни напитки. Идеята е голяма част от храната в резиденцията да бъде собствено производство – освен зеленчуковата и овощната градина, на място ще се приготвят млечни продукти – българско сирене, кашкавал, извара, кисело мляко. Планира се също отглеждането на животни, за подсигуряване с качествени месни продукти и яйца.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X