Напишете дума/думи за търсене

Българска дизайнерка създаде колекция, посветена на картините на Моне

През февруари тази година българката Валерия Карло лансира собствения си бранд за вечерни тоалети с пилотна колекция, вдъхновена от картините на френския художник Клод Моне. Изначално концепцията е замислена в тясна връзка със сферата на изкуството – всеки сезон да се представят облекла, инспирирани от творчеството на артисти, архитекти, графични дизайнери, музикални изпълнители, актьори и театрални постановки

Визията, която предлага за пролетно-летния сезон е наистина впечатляваща по отношение на комбинациите от цветове и материи. Бляскави детайли с мъниста и пайети украсяват тоалетите, като дизайнерката се е старала да пресъздаде чрез тях основния принцип на импресионизма – поведението на светлината и въздействието й върху обектите. Именно Клод Моне се счита за основоположник на това течение в изкуството. Едни от най-популярните картини на живописеца изобразяват езеро с водни лилии, което се намира край къщата му в Живерни, и е сред предпочитаните от него пейзажи. Свободно плаващите цветове на водната лилия оформят интересна фрагментирана композиция, която Валерия е пренесла върху моделите си, като за основа е използвала прозирни материи наподобяващи водната повърхност.

Втората главна тема в колекцията на младата дизайнерка са някои от по-малко известните картини на художника. Няколко натюрморта с цветя са й дали идеи за флоралните композиции и по-специално за необичайните съчетания при цветовете. Платна изобразяващи гледки от Италия и Англия в тъмни студени тонове пък е претворила в серия тоалети с елегантна класическа визия.

Дизайнът следва световните тенденции в областта на висшата мода – богати бродерии върху прозрачни основи, силуети тип русалка (полите са тесни и се разкрояват силно около коляното), леки или никакви конструкции в горната част на торса. Всички декорации се апликират ръчно, направата на една рокля отнема средно между 10 и 20 дни, като за някои модели ръчната работа достига до 120 часа. При изработката се влагат само най-добрите материали, а технологията на ушиване е уникална и емблематична за бранда. Всяко изделие е придружено от Сертификат за автентичност с наименованието на колекцията и картината, от която е вдъхновено. Изписани са и точните часове труд, положени при декорирането.

Валерия е сямо на 29, а вече има 10 години стаж в областта на модата. Преди да започне работа по собствената си линия е работила като главен дизайнер в няколко от най-известните марки у нас. Специализацията си е придобила в Италия, в един от най-престижните за цял свят университети в сферата – Istituto Marangoni Milano. Самата тя казва, че там е придобила най-ценните знания, които са й осигурили този успех в кариерата.

Магазините на Valeria Carlo можете да намерите в София на ул.”Иван Денкоглу” 2 и във Варна на бул.”Владислав Варненчик” 281

www.valeriacarlo.com

X