Напишете дума/думи за търсене

Зорбинг - страхотно забавление за малки и големи

Какво е това ЗОРБ?
Зорб е прозрачна сфера с диаметър 3.2 метра, с камера за зорбонавт (пасажер) вътре. Зорбът е предназначен за спускане и търкаляне по хълмове, планини и други възвишенния. Теглото на зорба е около 80 килограма.

Зорбингът е страхотно изживяване за цялото семейство – далеч от града и мръсотията. Прикрепят ви към вътрешността на огромна прозрачна сфера, бутат ви по тревен наклон, все едно тренирате за космонавт и се търкаляте надолу. Диаметърът на полиетиленовата топка е над 3 метра, така че имате достатъчно пространство, за да не ви хване клаустрофобия. През специален отвор влизате в нея, сядате или лягате и ви връзват с колани, за да сте в стабилна позиция при спускането. Сферата развива скорост между 40 и 90 км в час, така че адреналинът ви няма как да не скочи до небето. Ако ви стане лошо, топката може да бъде спряна моментално. Инструкторите следят поведението ви. На равната част от трасето ускорението на топката намалява и спирате. В Москва, както и на други места по света, на финала топката пада от няколко метра във вода и там спира. У нас се практикува вече на доста места - има зорб арена в столичния комплекс "Овча купел", на Бонсови поляни, край Сопот, на поляната в център за екстремен спорт и медитация „Шамбала”, на морето.

Вариантите за зорбинг са няколко: традиционно спускане, търкаляне за група от приятели или колеги (много често филми правят така тиймбилдингите си), специално за деца, както и за екстремни любители на адреналина.

Кой и кога е измислил зорбa?

снимка: wishio.bg
снимка: wishio.bg

В 1973 г. френският инженер Жил Еберсол е изобретил и патентовал пластмасова прозрачна сфера за спускане на човека по хълмове и други въвишения - La BALLULE (Чудесна сфера). Интересно е, че шлюзът за влизане на човека вътре в сферата се закопчава с цип. В 1980 г. Еберсол увеличава диаметъра на сферата до 4 метра, а в 1985 г. - до 6 метра. В такава сфера от начало той се спуска от 10-метров водопад, а после - от Фуджияма в Япония (3 776 м надморска височина).

Всяка година конструкцията на топката претърпявала подобрения. Чрез опити се установило, че най-добрият материал за кълбото е поливинилхлорида. Изчислен е и оптималният размер на кълбото - 3.20 м, количеството на струните, дебелината на стените и т.н., в резултат на което през 90-те години светът получил 3 основни версии на топката, носещи различни наименования, но като цяло подобни продукти.

Зорбът е изготвен от специален полимер, който с лекота издържа студове до -50 С и отлично допада за спускане по снега от склонове, по трева, по пясъчно възвишение или по леда в студено време-но винаги е безопасен.

водеща снимка: www.phuket.kz

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X