Напишете дума/думи за търсене

Искам не означава имам нужда

Оглеждате се във витрините, докато преминавате край тях. Често даже се заглеждате. Убийствена рокля, за която бихте продали и душата си, чанта в тон с луничките ви, ангелски обувки на висок ток, създадени с греховни помисли. Мъчение. За сетивата, които не може да откъснете от тях, и за портфейла, на който вече му прелива. Не от умиление, нито от възможности, а от напрежение, че трудно може да догони вашите желания.

Те са различни за всеки човек. Не бързайте да се затрупвате с обвинения за прекомерно разточителната си природа. Двата края на бюджета може да са на светлинни години разстояние за едни и съвсем безконтролно блуждаещи в Космоса за други. На вас може да ви се доплаква от мисълта, че не може да си позволите машина за пране, а братовчедка ви въобще не подозира, че я има.

За да ви излязат сметките обаче, добре е да дефинирате от какво наистина имате нужда и какво искате да имате, но не е задължително.

На първо място е храната. Не съществуват доказателства, че без нея може и да може. Храната ви е жизненонеобходима и всеки компромис с нея се пише на сметката ви в лекарския кабинет. Е, иска ви се от време на време да избухнете на щанда с деликатесните сирена или сред бутилките с бутикови вина, но истината е, че може и без тях. Със сиренето има начин да е по-скромно, а виното, нека не се лъжем, ще сподели истината само с портфейла ви.

Покрив над главата. Трябва ви категорично, но не е задължително да е с размерите на футболно игрище или да е собствен. Някои хора живеят цял живот под наем или с ипотека, но поне такава, която им е по джоба в дългосрочен план. Просто теглете чертата консервативно между това, което ви се иска, и това, което може да си позволите, за да не се окажете в дългове поколение напред.

Или без пари за здраве. Това перо също е в задължителните от първа необходимост. Колкото и да шикалкавите, не оставяйте здравната си касичка на ниво дъно. За съжаление никой не може да ви каже кога ще се наложи да я счупите, но е добре винаги да има нещо в нея.

Дотук с нещата от първа необходимост. Пребройте стотинките си сега и вижте какво ще ви остане. Не бързайте да хуквате с бясна скорост към витрините. Или поне не с всичко в джоба. Може би голяма част от това, което искате, не ви трябва или поне не веднага.
На теория, разбира се, е лесно. Социалното ви обкръжение обаче налага някои стандарти, колкото и да не ви се иска. От пералната машина през колата до почивката през лятото. Лукс ли е да си ги позволите? Баба ви и нейното време най-вероятно ще се съгласят. Вашето време обаче сърфира смело без жица, придвижва се с автомобил и пазарува в мол. И за това са му необходими средства. Но не повече от 50% от остатъка след задоволяване на нуждите. Не е престъпление да имате графа „искам”, стига да не прекалявате.

Има и уловка. Другите 50% трябва да спестите. Без заобикалки или кръшкане, не от следващия месец. За да имате за нужното, за желаното и за всеки случай.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X