Напишете дума/думи за търсене

Останаха ви великденски яйца? Ето съвети от 3-ма диетолози

Всяка година на Възкресение се заричаме за следващия Великден да сварим и боядисаме по-малко яйца и все не изпълняваме това намерение. Увлича ни магията на „шаренето” и презастраховането, че за да стигне, трябва да остане. И след като вече сме спазили ритуала и сме видели кое яйце е „борецът”, и днес имаме няколко счупени, но неизядени яйца, и много повече здрави.
Логичен е въпросът колко от тях може да бъдат изядени, без риск за здравето. Ето как отговориха за в. „24 часа” трима известни лекари диетолози, консултанти на рубриката „Сила за живот” в постоянните съботни страници на вестника.

Д-р Георги Гайдурков:

Ако яйцата са твърдо сварени, както обикновено се приготвят за Великден, тогава не е препоръчително да се изяждат повече от три наведнъж. Компромисният вариант е яйцето да се приготвя рохко сварено, така че белтъкът да е коагулирал, плътен, а жълтъкът да остане съвсем течен. В този случай можем да консумираме цялото яйце – и белтък и жълтък.
За да отговорим на въпроса по колко яйца е полезно да се ядат на ден, трябва да кажем най-важния факт, който стана известен, и който сне голямото противоречие в диетологията, простиращо се от пълно "за" до пълно "против" от това кръгло чудо на природата, носещо живота в себе си. Оказа се, че основните вредности и заплаха за нашето здраве, които са отдавна известни и описани, се получават тогава, когато обработваме термично яйцето – когато то е твърдо сварено, запечено или още по-лошо – пържено. Точно при високотемпературната обработка настъпват необратими изменения в химичния състав, които довеждат до оксидирането и денатурирането на липопротеините в кръвта ни, до образуване на свободни радикали, акролеини и множество други увреждащи клетките ни деривати, водещи до така разпространените и авансиращи все повече в последните години дегенеративни заболявания – съдова склероза, рак и т.н. Всеки може да си направи простия експеримент и да усети разликата от това върху себе си, като например изпие 3-4 сурови жълтъка сутринта. Оставаме си почти гладни, тъй като те мигновено се разграждат и усвояват. Ако ги изядем твърдо сварени – тогава сме заситени почти до следобед, а нерядко можем да усетим и тежест, сърцебиене, главоболие, дори гадене до повръщане. Затова практическият съвет е : ако консумираме жълтъка на яйцето суров, след щателно измиване на черупката, което елиминира опасността от салмонелоза, за деня можем, според потребностите си, да приемем 6-8 на брой (при спортисти дори и повече), комбиниран в различни рецепти. Белтъкът на яйцето не се препоръчва в сурово състояние, поради наличието на авидин (своеобразен защитен механизъм на птицата против недоброжелатели), който блокира усвояването на биотина (витамин В7).
Яйцето е една от най-перфектно "сглобените" от природата суперхрани. Едва ли можем да дадем друг пример за храна, която в минимум обем и количество да съдържа максимума от необходимите хранителни вещества за нашето тяло. Отмина времето, в което яйцето и неговият жълтък бяха демонизирани и прокудени от нашата трапеза като опасни или нездравословни. Днес всички знаем и си припомняме как едно време истинските майонези се правеха от сурови жълтъци, истинското тирамису италианците го приготвяха от сурови яйца, а грижовните баби забъркваха шато от същите пресни сурови жълтъци, за да подсилват своите подрастващи питомци. Моят личен съвет е да ползвате яйца от доверени и лично познати на вас малки семейни ферми, в които птиците се отглеждат и хранят естествено на свобода.”


Д-р Людмила Емилова:


Суровият жълтък или този от много рохките яйца - врели 2- 3 минути, запазва всички полезни съставки и увеличава нивата на добрия холестерол в кръвта. Твърдо свареният обаче не ни е приятел, а враг - той повишава лошия холестерол, а оттам и риска от инфаркт и инсулт.
А сега за количеството. Имам много пациенти, които преди да дойдат в центъра ни, са яли огромни количества твърдо сварени яйца. Рекордьор е един млад мъж, който разказа, че е ял всеки ден по 25-30 яйца на закуска, за да извайва мускули. Няма как да одобря подобен избор! По Великден бихме могли да си позволим няколко твърдо сварени яйца заради ритуала на боядисването и свързаните с него традиции. През останалото време на годината с полза за здравето ще е приемането на 5- 6 сурови жълтъка седмично, но винаги от щастливи кокошки. Какво да направим с останалите няколко яйца от празничната трапеза? За Великден в моето семейство традиционно приготвяме специална салата. Смесваме твърдо сварени яйца - от боядисаните, и пресен чесън, нарязани на ситно. Прибавяме сок от лимон и малко зехтин и разбъркваме добре. Освен че е много вкусна, тази комбинация изключва негативния ефект от сварения жълтък чрез богатството на антиоксиданти от пресния чесън.

Д-р Мария Николова:


В едно цяло яйце се съдържа около 300 мг холестерол, колкото е и препоръчваният дневен прием за холестерол съобразно физиологичните норми на хранене у нас. Но в нито един друг хранителен продукт няма по-благоприятно съотношение лецитин към холестерол – той е 6 към 1. Това категорично опровергава разпространеното твърдение, че консумацията на яйца води до повишаване нивата на общия холестерол и т.нар. лош холестерол. Напротив, има проучвания, сочещи точно обратното, а именно, че консумацията на цели яйца, води до повишаване на добрия холестерол. Метаанализ на 8 големи проучвания от 2013 г. не намира връзка между консумацията на яйца и сърдечносъдовите заболявания и мозъчносъдовите инциденти. Друго, съвсем „топло” финландско проучване от 2016 г. отново не показва зависимост между честата консумация на яйца и сърдечносъдовите заболявания дори и сред генетично предразположени хора. Но, разбира се, трябва да се има предвид, че всички тези проучвания са правени при условие, че се консумират 1-3 цели яйца дневно.
Яйцата са съвършените природни продукти, в които се намират в балансирани съотношения всички хранителни и биологично активни съставки, необходими за изграждането на жив организъм. Няма категорична универсална граница за горен прием на яйца дневно, но все пак трябва да се има предвид риска от алергични прояви, стомашночревни неблагоприятни ефекти, жлъчночернодробни проблеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X