Напишете дума/думи за търсене

Защо парите все не достигат

Заради кризата, инфлацията, ниските доходи. Повече от ясно е, че когато парите са малко, никога не са достатъчно. Все остава по някоя отворена или неиздължена сметка в края на месеца. Прехвърля се в следващия, трупа безмилостно лихви и рано или късно събира последните остатъци от достойнство ви в портфейла. Дори и на кредит.
Парите не достигат не само защото са малко. Не достигат, защото се управляват нерационално. Истина, която никой не признава с охота, особено когато сметката непрекъснато мига в червено. Причини за това винаги има, извинения също.

Влейте здрав разум в бюджета

Крайно време е да го съставите, при това реалистично и честно. Няма смисъл да предъвквате пред портмонето неудобните разходи, то и без това ги вижда, вижте ги и вие. Черно на бяло, за цял месец. Опишете всичките си харчове без значение дали са дребни, еднократни или маловажни. Теглете чертата и вижте какво ще ви остане от заплатата. Е, сега нищото поне има реално измерение и знаете откъде да започнете да го променяте. Задраскайте редовете с разходите, които може да преглътнете през следващия месец. Кино през два дни, вечери навън, скачане с парашут... Все с нещо може да се разделите.

Марката не е всичко

Струва ли си дамската ви чанта да е подписана от дизайнер знаменитост. Може би да, но едва ли е нужно и всички останали дрехи и аксесоари в гардероба ви да са с автентични автографи. Вярно, понякога името добавя не само стойност, но и качество към продукта. Не е без значение дали една вещ ще служи няколко месеца или години. А това помага на бюджета, но не и в краткосрочен план. За жалост точно този план ви притиска всеки месец до стената и до следваща заплата.

Овладейте импулса

Кога, ако не сега, е вашето време за приключения, за отпускане на края. Пак ви се иска нещо ново, интересно, модерно, различно. И вчера ви се искаше, най-вероятно и утре няма да е изключение. Не прибързвайте с покупката обаче. Вероятността придобитата импулсивно вещ да не ви е нужна всъщност е голяма. Мазето и без това е препълнено с плодовете на импулсивния ви нрав.

Спестявайте

Това е може би най-трудната задача, когато парите са кът. Кой мисли за спестяване, когато едва успява да свърже двата края. Ако чакате обаче да ви останат средства в повече и едва тогава да започнете да заделяте, може би ще трябва да почакате доста. Не приемайте спестяването като непосилна и тежка задача, нито като лишение. Заделяйте по малко от всеки свой приход, по възможност веднага, щом го получите, за да не страдате от липсата му. Лев – два заделени на ден са нищо, но след няколко месеца са буфер, с който може да посрещнете непредвидено обстоятелство, което иначе би ви вкарало в дългове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X