Напишете дума/думи за търсене

Приложение анализира сперматозоидите в домашни условия

Наясно сме, че на iPad може да гледаме филми и друга мултимедия, в това число и документални ленти, свързани с човешкия живот. Тайвански програмисти обаче са на път да ни покажат как изглеждат бебетата още преди да бъдат създадени.
Компанията Aidmics вече е измислила устройство, което се нарича iSperm. Според данни на Ройтерс то вече е продадено на 200 фермера по цял свят. С негова помощ те могат да анализират броя на сперматозоидите на прасетата, отглеждани от тях, с цел подобряване успеха на размножителните програми във фермите си.

Технологията е проста – миниатюрен микроскоп увеличава съдържанието на няколко капки семенна течност, намираща се в пипетката. Светлината от фенерчето на устройството изпраща изображението към камерата на iPad-а, което дава възможност на алгоритмите да анализират пробата за подвижността и бройката на сперматозоидите.

Освен това дава възможност за запис на филми във висока резолюция, който може да бъде изпратен на специалист за разчитане на данните. Целият процес трае 17 сек – седем за заснемане и десет за анализ.

Създателите му твърдят, че морфологичната оценка на спермата никога не е била толкова лесна и достъпна. Устройството ще струва между 100 и 200 долара и ще даде възможност на двойките, които искат да се сдобият с бебе, още в домашни условия да отхвърлят възможни спънки при зачеването от страна на мъжа.
isperm за момента работи само с iPad Minis.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X