Напишете дума/думи за търсене

Уголемяването на бюста - мода или потребност

Решението не трябва да се взема емоционално, категоричен е доц. д-р Роман Романски. Най-добре изглеждат гърдите с импланти, поставени под мускула, но тогава болката е по-силна.

"Жената трябва да е в добро физическо и психическо здраве и да е осъзнала необходимостта от по-голям бюст", категоричен е доц. д-р Роман Романски - ръководител на Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ "Александровска". А що се отнася до това, колко кубика силикон да налее в гърдите си, е личен избор, който зависи от усета за красота и естетика. Хирургът разказва за видовете импланти, как се поставят те, имат ли срок на годност и от какво зависи болката при интервенцията.

Кой може да си направи корекция
Дори и да не са навършили пълнолетие, девойките могат да си увеличат бюста. Друг е въпросът дали са достатъчно зрели, за да са наясно точно какво си пожелават, и дали няма да размислят след някоя и друга година. Затова мнението на доц. д-р Роман Романски е, че пациентките е добре да са навършили 18 години, когато взимат такива сериозни решения. "Увеличаването на гърдите е инвазивно поведение спрямо организма, както и останалите естетични корекции, и не трябва да се прави емоционално или защото е модерно. Още по-добре е бюстът да се коригира, след като жената е приключила с раждането на деца. Не е противопоказно да го направи преди това, тъй като с изключение на един от методите за поставяне, може да кърми. Иначе се изисква да е в добро физическо и психическо състояние, да е осъзнала потребността от подобен тип операция. Пациентката не бива да се подлага на интервенцията, ако е с общохирургически показания, страда от системно придружаващо заболяване, има анестезиологичен риск и операция трябва да се прави само по спешност. Други противопоказания няма.

Видове импланти
Имплантите се състоят от външна обвивка и са пълни или със силиконов гел, или с физиологичен разтвор. По-малко усложнения дават силиконовите протези. Те са с различна плътност (кохезивност) и това определя дали ще са по-меки или по-твърди. Имат кръгла и анатомична (капковидна) форма, а обвивката им може да е различна - по-грапава, гладка и леко матирана или абсолютно гладка.
"Силиконовите импланти, които използваме, са четвърто поколение и историята им датира отпреди 30 години, разказва доц. д-р Романски. - Всички са давали определени дефекти или усложнения, което е налагало усъвършенстването на пълнежа и обвивката им. Например протезите за естетични операции, произведени в САЩ през 90-те години, докато са правени проучвания дали са с опасен силиконов гел, тъй като е имало такива съмнения, са били забранени там от FDA (Американската агенция по храните и лекарствата), а в Европа се е работело с тях. Но се установява, че не крият по-голям риск за здравето на жените. Другият вид импланти се пълнят с физиологичен разтвор по време на самата операция. Течността се вкарва през клапа и се раздува имплантът, който представлява експандер (разширител). Той обикновено се слага, когато бюстът има необходимост не само от увеличаване, но и от повдигане, както и при пациентки, загубили гърдата си след операция на злокачествен тумор. Има и други методи за възстановяване на гърдата, но това е дълга тема."

Методи за поставяне
Имплантите се поставят по три начина - по естествената гънка на гърдата отдолу, който е и най-често практикуваният и позволява най-добър контрол по време на операцията, под мишницата и през зърното. Когато операцията е през зърното, задължително пациентката трябва да се предупреди, че ще се наруши възможността за кърмене - не на 100%, но може да се случи, защото се минава през жлезата. Този метод е възможен и ако зърното е достатъчно широко. Ако имплантът се слага откъм мишницата, няма противопоказания за кърмене, но има известни ограничения. Причината е, че протезите са с различни параметри, защото някои са с едни и същи кубици като обем, но не са с еднаква форма - едните са по-изпъкнали на по-тясна база, а другите са на широка основа с по-нисък профил. Лекарят прави измерване и обсъжда с пациентката желанието й да се поднови с максимално голям бюст, или с по-дискретен.

Къде се позиционират
Освен трите начина за поставяне на импланти, от значение е и къде вътре в организма ще се позиционират. Доц. д-р Романски обяснява, че има две позиции - над и под големия гръден мускул. И това, къде ще са, до голяма степен определя силата на болката. Поставени под мускула, протезите стоят по-естествено, има и по-малко усложнения откъм капсулна контрактура, но това е по-болезненият вариант. Другият е, като се поставят върху мускула. "Болката, която не е нетърпима, отзвучава най-много до 7 дни, в началото има и оток на тъканите, който се разнася до 3-4 седмици. Прави се и стягане с превръзка, за да се запази позицията на имплантите и да не се разместят. На 10-ия ден се свалят конците. След това два месеца се носи медицински сутиен без банели, и то денонощно, който има огромно значение за оформянето и крайния резултат. По-стегната превръзка се прави, ако имплантите са сложени откъм мишницата, тъй като риск на тази техника е да се разместят", разяснява хирургът.
Пациентките се проследяват в продължение на 5 седмици след операцията, на третия и на шестия месец. След това веднъж годишно трябва да правят контролни прегледи, като не е задължително те да са при пластичния хирург, ако няма видим проблем, който ги притеснява. Посещенията са при мамолог, за да се следи за рискове от тумори на млечната жлеза, което е редно да прави всяка жена, дори да не се е тунинговала.

Усложнения след интервенцията
Всяко чуждо тяло, поставено в организма, се ограничава от собствена съединителна тъкан и може да се оформи капсула. Но до каква степен тя ще нарасне и дали ще създаде проблем, зависи от много фактори - подбора на имплант за конкретния случай, каква техника се прилага, наличие на инфекция при интервенцията, както и индивидуалните характеристики на пациентката, например как реагира на чуждо тяло. Когато капсулата не е тънък слой, а прекомерно се е разраснала, тя деформира импланта, което се нарича капсулна контрактура и е рисково в зависимост от степента. Първите две степени не се забелязват от пациента и не са проблемни, при трета може да има видима деформация, най-тежко е, когато пациентката чувства гърдата студена или болезнена, което изисква повторна интервенция.
Когато се слага имплант с физиологичен разтвор за естетична корекция, след време клапата, през която се вкарва серумът, може да изпусне. Причините са или в стареенето на клапата, или в различните "манипулации", които се извършват върху гърдите. Изтичането на течността в организма не е опасно за здравето, но деформира гърдата.

Намаляване на гърдите
При намаляването на бюста не се използват импланти. За доц. д-р Романски техниката, която се прилага, е по-предизвикателна, защото и по-трудно се постига добър естетичен резултат. При дами с огромен бюст това представлява и медицински проблем, тъй като страдат от болки в гръбнака и врата заради тежестта. Той коментира, че в много европейски страни тази операция се поема от здравната каса. У нас все още не е така, макар че не липсват и пациентки, които имат потребност от нея.

Има ли срок на годност
Лекарят казва, че след 10-12 години може да се наложат корекции или подмяна на имплантите. Не че ще се случи нещо след този срок, но има възрастови промени, които водят до намаляване на еластичността на кожата, отпускане и т.н. Затова препоръката му е бюстът да се коригира след раждане и кърмене. На пациентки с много малък бюст се правят операции с уговорката, че след репродуктувния им период може да се наложи промяна, ако жлезата им нарасне много.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X