Напишете дума/думи за търсене

Коя баня е най-добра за кожата

Обикновено си вземаме душ набързо и след това тичаме по задачи. Но е добре поне веднъж седмично да се отпуснем повече, да редуваме топъл и студен душ, да вземем вана с билки или ароматни масла. Това ще се отрази благоприятно върху нервната система, циркулацията на кръвта и обмяната на веществата ни.

Защо редуването на топъл и студен душ е полезно
За лесно възбудимите хора най-благоприятната температура на водата за къпане е между 35 и 38 градуса. Водата под 25 градуса причинява краткотрайно свиване на кръвоносните съдове с последващо продължително разширяване, от което се подобрява кръвообращението на кожата. Ето защо редуването на топъл и студен душ е полезно. Така се закалява тялото.

Ароматизиране на кожата с билки
Водата за къпане, в която е потопена торбичка със смес от билки - мента, маточина, мащерка, хвойна и сухи портокалови кори, освежава и придава хубав аромат на кожата. Освен това ваната с екстракт от борови иглички оказва благоприятно въздействие при ревматизъм и нервна слабост, но е полезна и за прекалено мазна кожа. Слизестите вещества (отвара от овесени ядки) и триците, добавени към водата, укрепват тънката кожа и омекотяват сухата. Баните с трици (от пшеница, овес или бадеми) успокояват възпалената кожа, правят сухата - гладка и отстраняват сърбежа. Триците се поставят в малки тюлени торбички и се пускат в горещата вода с раздвижване.

"Твърдата" вода във ваната можете да омекотите и да получите повече пяна ако прибавите малко боракс или малко нишадърен спирт. Ваната с розмарин има освежаващо и тонизиращо въздействие върху организма. Тя е подходяща за нервни и лесно уморяващи се хора. Ароматните съставки на лайката и водната перуника стимулират лигавицата на дихателните органи. Таниновите бани с отвара от дъбови кори или разтвор от 200-300 г танин имат специално приложение при подагра и ревматизъм, но трябва да се правят само по лекарско предписание. Серните бани се препоръчват при кожни заболявания като екзема, акне, но се правят по лекарско предписание.

Парна баня у дома
Решите ли да си направите руска парна баня у дома, пуснете душа с гореща вода по-силно, за да се получи пара. Не забравяйте метличката. Предварително я накиснете в топла вода (може и с билки), за да омекне. Брезовата метличка е подходяща за хора, които страдат от обриви по кожата и заболявания на ставите. Добро средство е и срещу настинка. Липовата помага за премахване на главоболие, лекува настинки. Метличката от бряст помага на хора с главоболие и световъртеж, както и на тези, които имат студени крайници. Кленовата помага за зарастването на рани и притежава антисептични и противовъзпалителни свойства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X