Напишете дума/думи за търсене

Големите заблуди за Facebook

Като всяко значимо явление в човешката история, така и Facebook буди противоречия и създава митове. Едни крещят срещу творението на Зукърбърг „Осанна“, другите вдигат възторжено ръце за „Разпни го“.

В която и група да попадаме, със сигурност сме подвластни на слуховете и мълвите, отнасящи се за естеството на най-голямата социална мрежа.
Всеки може да разбере кога някой е воайорствал профила му
Слава Богу, изобщо не е вярно. Представете си иначе каква вакханалия ще настане в душите ни. Дори и да слагаме снимки с новото ни гадже или от екзотични екскурзии, които искаме бившият ни да види, то със сигурност не желаем той да е наясно, че дишаме във врата на Facebook профила му.

Facebook е безплатен

Не е съвсем така. Макар и да не разменяме пари със собствениците на сайта за това, че го ползваме, ние си плащаме, давайки достъп до информация. Уж идеята е, че колкото повече споделяме за себе си, толкова по-добре платформата щяла да ни разбира. Колкото е по-наясно с въжделенията ни Facebook, толкова по-подходящи за нас реклами ще излизат във фийда ни. По-добре реализирани реклами означават повече кликове, което в крайна сметка си е чиста печалба за момчетата, стоящи зад мрежа за общуване.

Висенето във Facebook е загуба на време

Един от големите митове, свързани със Фейса, е че времето, прекарано в него, си е чиста загуба на спомени и минути. Разбира се, може да прекарвате седмицата си в следене на вашите приятели и познати във Facebook, но може да го използвате и за нещо по-добро. Той ни помага да намерим следите на отдавна загубени за нас съученици, роднини, приятели. Дава ни възможност бързо и сравнително пълноценно да общуваме с близки хора, които се намират на няколко хиляди самолетни мили разстояние. Освен това може да използвате платформата за маркетиране на бизнеса си, което си е един доволно приятен бонус.

Приятели ни може да виждат всичко, което публикуваме

Така беше доскоро. Сега обаче публикациите се сортират от алгоритъм, който промотира най-популярните ни постове. Ако сте потребител, който почти с всеки свой статус успява да разбуни духовете заради своята духовитост и остроумие и умее да събира доста коментари с едно-единствено изречение, то тогава със сигурност повече хора ще имат достъп до вашия дневник. Но не се учудвайте, ако решите да сложите анимиран стикер на прежда и получите само два лайка. Най-вероятно те са на най-върлите ви фенове, на които така или иначе постоянно им излизате във фийда.

Личното пространство във Facebook си е само наше

Абсолютно не. Ако не промените настройките си за поверителност, то ако не всички, то поне доста от вашите публикации са публично достояние. В повечето случаи чисто новите потребители на Facebook са убедени, че само приятелите им са наясно какво става в живота им, базирайки се на информацията, която постват в социалната мрежа. Доста често обаче това не е така.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X