Напишете дума/думи за търсене

Невротоксичен вирус причинява ангина и бронхит

Неотдавна се появи нов невротоксичен вирус, който протича с болки в главата, температура, болки в гърлото, ушите, кашлица. Може да предизвика синузит, ангина, тонзилит или бронхит. Какви усложнения създава той, обяснява специалистът УНГ д-р Боримир Фурнаджиев.

Лечението продължава 7-10 дни, но може и месец
„Ако при заразяване с този вирус човек има гнойни налепи, лекарят веднага дава антибиотик. Обикновено той казва на пациента какво да пие и го чака да му звънне на другия ден по телефона, за да каже как е, има ли температура, и да прецени лечението занапред“, казва д-р Фурнаджиев. Но антибиотик като фромилид обикновено е лек за този вирус и се дава вариант от рода на сумамед, клацид.

Инфекцията обикновено се загнездва в синусите
Предният синус на челото може сутрин да се изсекне, да се изчисти, носът да е привидно свободен и човек да диша. Но лошото е, че тук се пълни с инфекция задният фронтален синус, наречен сфеноидален. Тогава той прелива, особено когато човек легне, и се стича надолу по задната стена на гърлото, наречена фаринкс. Тогава става фарингит - възпаление на задната стена на устната кухина. Сливиците, небцето, дъгите, мъжецът също са обект на инфекция. Като вземеш дъвка, пръснеш спрей, смучеш таблетка, измиеш зъбите и езика, може сравнително добре да изчистиш устната кухина. Но ако храчките, които идват от синусите, слязат надолу, започва заразяване на долните дихателни пътища. Това са устната кухина, гръклянът, където се намират гласните връзки, трахеята, бронхите. Гласът може да се понижи (ларингит), да започне кашлица (бронхит). „Не може да имаш трахит или лек бронхит, без преди това да си имал ангина или синузит. Ако проблемът е сериозен, може да се наложи антибиотик“, казва специалистът.

Болките в ушите се лекуват с капки в носа
Ако няма изтичане на гной от ухото и болките не са много силни, може да помогнат капки за уши, но е нужно да се слагат и капки за нос 7-8 до 10 дни, 3-4 пъти на ден по 6-7, за да може всичко да се облива и лекува. Този вирус удря и нервите. Може да се появи болка по лицето – около очите, бузите, горните или долните зъби, дори лицето да се изкриви, да има неврологични болка в гърба. „Ние даваме антибиотик и при вирусни инфекции. Така гарантираме по-бързо оздравяване на организма. Избиваме бактериите и даваме възможност на имунната система да се справи с този вирус. А за него се дават болкоуспокояващи и антивирусни лекарства. В този случай помага прахчето бруфен от 200 милиграма. Нестероидните противовъзпалителни може да се вземат заедно с антибиотика“, казва д-р Фурнаджиев за тежко протичащото заболяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X