Напишете дума/думи за търсене

Грижа за коленете

Биологичната възраст на жената днес се определя по състоянието на коленете. Говори както за кожата в тази зона, така и доколко здрави са те и ни служат безпроблемно. Главните издайници на годините са мастните отлагания около ставите, отпуснатата и загрубяла кожа, деформираната капачка на коляното. Как да забавим стареенето на коленете.

Масажи и подхранване

Добре е всяка седмица, докато се взема вана или сауна, да се прави елементарна процедура – пилинг на коленете. Намазват се с ексфолиант за тяло и се разтриват с масажни движения, докато се отстрани мъртвата кожа. И се изплакват с топла вода. А след сауната или басейна се намазват обилно с по-мазен крем. Всеки ден след вечерния душ е полезно да се втрива крем не само в ходилата, но и по коленете и да се масажират около 5 минути. След душ вечер може да се нанесе по 1 с.л. мед на всяко коляно и да се втрие в кожата, докато побелее. Оставя се да действа 20-30 мин, след което се изплаква.

Упражнения за здрави стави

Важно е да не допускаме да се случи така, че да не може да сгъваме коленете си или като клекнем, да ни е трудно да се изправим. Отлагането на соли в ставите се предотвратява с лекарства или с диета. Целебно пречистващо гладуване се прави веднъж или два пъти в годината. Ако не си падате по гладуването, открийте вашата диета – с повече плодове, зеленчуци, ядки, зърнени каши, билкови чайове и прясно изцедени сокове. Също така красивите колене се оформят и поддържат с всекидневни упражнения, при които краката се сгъват и разгъват от лег, правят се клекове, махове и се кара колело.

Народна медицина за проблемни колене

3 с.л. сухи листа от евкалипт се слагат за две седмици в бутилка с 0,5 л водка при стайна температура. Периодично шишето се разклаща. Когато настойката е готова, вечер преди лягане се разтриват коленете с малко количество от нея, докато течността се изпари и коленете изсъхнат. Процедурата се повтаря 3-4 пъти.

Коленете се увиват със стар топъл шал. Ставите се загряват, болката изчезва,
натрупаните соли в ставите постепенно се разнасят.
Вземат се 30 г корени от блатен сабелник, изсипват се в 0,5 л водка и се оставят на тъмно да престоят 21 дни. Получава се целебна настойка за разтриване не само на коленете, но и на други стави, които създават проблеми.

Ставите и кръвоносните съдове се почистват със смес от 1 лимон, половин глава целина и скилидките на 1 глава чесън. Всичко това се смила в кухненски робот, добавят се 2-3 с.л. мед и от сместа се хапва сутрин на гладно по 1 ч.л. Тя ще отстрани натрупаните соли в ставите и ще облекчи движението им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X