Напишете дума/думи за търсене

Идеи за свободното време на децата - първа част

В живота на всяко дете настъпва денят, когато за първи път отива с родителите си в музей, на театър, на цирк. Това първо посещение е най-важното, защото често именно от него зависи дали детето ще развие любов към изкуството и ще се превърне в личност с широк мироглед и въображение. В няколко поредни броя ще ви разкажем как да организирате правилно похода на хлапето в света на изкуството.

Детските психолози не дават еднозначен отговор на въпроса кога трябва да приобщим детето към изкуството. Всичко зависи от индивидуалните му особености, но правилото е, че над 3–4-годишна възраст детето вече е способно адекватно да възприема случващото се около него.

В музей

Посещението в музей може да стане за детето любимо занимание, ако подходите към мероприятието творчески. За визитата трябва да се подготвите старателно – както вие, така и то. Когато избирате музей, ориентирайте се от интересите на детето, а не от своите собствени. Ако мечтаете от наследника ви да израсне любител на класическата живопис, а самият наследник в този момент е луд по динозаврите, идете в природонаучния музей, а не в националната галерия. Ще дойде време и за живописта, а в момента вашата задача е да провокирате интерес към музеите изобщо. Проучете предварително какво може да се види в музея и разкажете на хлапето това, което знаете. Малчуганите вероятно ще одобрят и предложения за посещение на къща-музей на детски писател или художник, с произведенията на когото в момента се запознават.

Рядко може да се срещне момче, което ще откаже възможността да разгледа в детайли военна техника или автомобили, а момичетата ще изпаднат във възторг от старинни кукли или древни бижута. Проучете внимателно възможностите в интернет – често не подозираме колко интересни експозиции моге да се видят в близост около нас. Чудесна възможност е Музейко – детски научен център в София, който е най-големият в Източна Европа.

Детските психолози съветват да се започне с малки експозиции. Малките деца бързо се изморяват, след което всичко им става безинтересно. Ако отидете в голям музей, ограничете се като начало с 1–2 зали за едно посещение, а след това може да се върнете в друг ден. Оригинална идея е да отпразнувате в музей рождения ден на детето – направете екскурзия с гид за рожденика и за гостите му.

Предварително обяснете на малчугана как да се държи в музея. Практиката показва, че децата най-трудно се помиряват с правилото да не пипат нищо. Постарайте се да разясните, че в никакъв случай експонатите не бива да се вземат в ръка. След посещението непременно обсъдете това, което сте видели, и обяснете търпеливо всичко, което хлапето не е разбрало. Дори ако експозицията ви е напълно безинтересна, намерете време и се ограмотете, за да бъдете на една вълна с детето си – от това ще спечелите и двамата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X