Напишете дума/думи за търсене

Кои бюти продукти са аюрведични

Все по-често в магазините може да се срещнат козметички продукти, на чийто етикет е отбелязано, че са аюрведични. Коя козметика реално е аюрведична и как да я избираме правилно?

Аюрведична може да се нарича козметиката за кожата и косата, която е изработена според принципите на едноименното древно учение. Векове наред в аюрведа се използват рецепти с билки и растения за съхраняване на красотата. Аюрведичната козметика използва древната мъдрост, като я адаптира към съвременния живот – в идеалния случай козметичните средства са направени от натурални съставки и са изработени ръчно. Всички козметички препарати имат за цел уравновесяване на трите базови енергии (доши): пита, вата, кафа.

Отличителната особеност на аюрведичната козметика е силната наситеност на съставки с растителен произход – в комплекса може да влизат екстракти и етерични масла от над 150 растения. Не бива да присъстват минерални масла, глицерин, както и ингредиенти от животински произход. Освен това козметиката, изготвена по принципа на аюрведа, не се тества върху животни. Въпреки че в състава на аюрведичните средства няма високоактивни синтетични компоненти, а само растителни, те прекрасно се справят с повечето проблеми на кожата и косата, включително с хиперпигментацията, акнето, сухотата или извънредното омазняване на кожата. В състояние са да подобрят тена и да придадат сияние на кожата, да я направят по-еластична, да изгладят бръчките.

По какво се отличава от органичната

Козметиката по аюрведа и органичната имат доста общи черти главно в натуралния произход. Органик средствата трябва да са сертифицирани, докато при аюрведичните напълно чистият произход на съставките все още не е гаранция за съответствие с принципите на древното учение. Рецептите на аюрведа са насочени не просто към подобряване на състоянието на кожата, а и на душата. Аюрведичната козметика е съчетание на древни формули и съвременни технологии. В най-добрия случай растителните компоненти се събират по строги правила – различните растения се събират в различни дни, в различни части от денонощието, от различни места. Отчитат се фазата на луната и дори полът и възрастта на събиращия. Всички компоненти в композицията трябва да бъдат подбрани по такъв начин, че да подсилват взаимно въздействието си.

Правилен избор

Сложността тук идва от факта, че няма специална сертификация за аюрведичната козметика. Затова преди всичко се старайте да купувате козметика от проверени надеждни производители, които държат на репутацията си. Погледнете етикета – не бива да присъства никаква химия. Срокът на годност на аюрведичните продукти е кратък. Популярни компоненти са куркума, шафран, босилек, алое вера. Винаги отчитайте дошата на своята кожа (нужно е да определите дали сте пита, вата или кафа – в интернет лесно ще намерите указания за това). Ако не сте сигурни в козметичното средство, най-добре се откажете от покупката. Специалистите подчертават, че може и сами да си приготвите аюрведична козметика, като спазвате древните рецепти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X