Напишете дума/думи за търсене

Защо децата си правят оглушки

Ако сте родител, няма начин да не сте се замисляли защо е нужно да повтаряте до припадък едно и също нещо на детето, за да го направи. Дали се изразявате правилно, дали мъникът има проблеми със слуха, дали просто ви пуска по пързалката и се прави, че не чува. Дали не ви лази по нервите умишлено и от инат не изпълнява, каквото му заръчате. Не се гневете прекалено, детето ви не е от Луната, но живее на различна от вашата планета. Нарича се детство и на нея всичко е по-иначе.

Децата имат свои приоритети

Родителите степенуват задачите по важност и изискват да се свършат на момента. “Щом се прибереш, измий си ръцете. След това се преоблечи и сложи дрехите, където им е мястото.” Нищо подобно не се случва в детската глава. В нея има автомобили, жирафи, пастели, супергерои и летящи хипопотами. И са много важни до един. Приемете го и се отнесете с разбиране. Приканете детето да се ориентира към изпълнение на дадената задача след определено време. А щом то изтече, бъдете настоятелни заръката ви да се спази.

Позволявате да им се размине

Детето няма нищо против да протака до стотното подвикване да прибере играчките си. И без това нищо няма да последва, ако не го стори междувременно. Хлапето ви го знае и ще се възползва. Свикне ли да се размотава, докато не изкипите и не повишите тон, всеки път ще чака. Сменете тактиката. Не викайте до изнемогване от другата стая. Отидете до детето, погледнете го в очите и спокойно му кажете какво очаквате от него. Покажете му, че сте сериозни и този път няма мърдане от правилата. Обяснете, че няма да повтаряте и че ако задачата не се изпълни, ще има санкции. Не отстъпвайте, спазете обещанието си.

Командвате, не давате възможност за избор

Не е нужно да оставяте детето да разрешава тежките дилеми или да му позволявате да ви се качва на главата само защото то избира да го стори. Оставете го да избере не дали да влезе в банята, а да го направи веднага или след 5 минути. Не дали да се преоблече, а да избере между синя и зелена блуза. Така детето се съсредоточава върху избора си, а не върху действието, което иначе ще се опъва да извърши.

Прекъсвате най-интересното

Само още 5 минути... навън, пред телевизора, с играчките. Допуснете, че може би наистина точно толкова му трябва на хлапето да приключи с важната за него част от играта. И на вас понякога не ви се става от компютъра или от филма на секундата. Не бъдете лицемери, Земята няма да спре да се върти, ако позволите на хлапето тази мъничка победа. 5 минути, но не правете повече отстъпки.

Изисквате действие, а не съдействие

Детският мозък се развива с всеки ден. Има нужда от времe и обучение как да превключва по-бързо и ефективно между това, което той иска, и това, за което вие настоявате. Изправен е пред избор дали да ви угоди, или да ви се опъне. Притиснете ли го, може да ударите на камък и детето да започне да отстоява своето и да се отбранява. Ако обаче го помолите да ви помогне, изборът му може да е по-лесен. Децата обичат да участват в работата на големите. Кара ги да се почувстват важни и значими и са склонни да съдействат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X