Напишете дума/думи за търсене

Митовете за махмурлука

Сутрин е, отваряте очи, а ви се иска да не бяхте. Светлината реже очите ви като с нож, главата ви е на път да пръсне от болка, а неприятно чувство се опитва да излезе от стомаха ви. Изглежда сте прекалили с количеството алкохол. Махмурлукът е неприятно преживяване и ви изненадва всеки път, макар отдавна да се знаете. Не вярвайте обаче на всичко, което някога сте чували за него.

Дехидратацията е причината да ви цепи глава

Със сигурност алкохолът има такова действие и може да ви остави с усещането за тежка жажда. Сигурно неведнъж сте чували, че е добре да изпиете голяма чаша вода преди да положите глава на възглавницата, но това няма общо с махмурлука. Слабостта, която усещате се дължи на спада на кръвната ви захар. Добавете стомашното раздразнение, недоспиването и разширените кръвоносни съдове, откъдето идва всъщност главоболието.

Обикновено е резултат от сериозно препиване

Не, махмурлук може да си докарате и от едно питие. От значение е тренингът, който имате с алкохола, както и телосложението ви. Хората с по-едри фигури са в по-добри позиции в сравнение с по-дребните. По-предразположени към махмурлук са и хората от азиатски произход, страдащите от мигрена или тези, които приемат медикаменти за черния дроб.

Махмурлукът атакува еднакво жените и мъжете

Жените са по-уязвими, дори да са със сходно телосложение и тегло като това на силния пол. Нужно е по-малко количество алкохол, за да ги стовари махмурлука на следващата сутрин. Освен това тялото на мъжете е облагодетелствано с по-високи запаси от вода, с които те разреждат алкохола, и с по-високи нива на алкохолоразграждащи ензими. Количеството мазнини в телата на дамите е по-високо, което утежнява за тях положението още повече. Като прибавим и ежемесечната промяна на хормоналните нива, нежният пол определено излиза в неизгодна позиция по отношение на махмурлука.

Бирата и виното напиват по-малко, освен това не трябва да се пият преди твърдия алкохол, а след това

И тези твърдения са мит. Човек може да се напие от всеки вид алкохол и никой не е по-безобиден от другите по отношение на махмурлука. Редът е също без значение. Брои се общото количество.

Храната предотвратява махмурлука

Определено, но при някои условия. Преди всичко трябва да я поемете преди да започнете с алкохола. В противен случай ефект особен няма.

Каквото и да е обезболяващо лекарство помага

Уви, и това твърдение не е вярно. Може да ви облекчи лекарство, което съдържа аспирин или ибупрофен. При това е нужно да го вземете не веднага след приема на алкохол, а на сутринта.

Кафе и студен душ помагат

Може и да е вярно, но ефектът е краткотраен. Особено по отношение на кафето. Да не говорим, че то е диуретик, а след употреба на алкохол, последното, което ви е нужно е още дехидратация. Дайте шанс на водата и охладения чай. И не забравяйте, че алкохолът е причината за махмурлука, но без ваша помощ и двамата нямат шанс.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X