Напишете дума/думи за търсене

Версоа - феерия от лед (галерия)

В приказката за Снежната кралица се казваше, че откъдето и да мине, всичко замръзва – и къщите, и улиците, и дърветата. Явно тя всяка година посещава швейцарския град Версоа, защото той е истинска ледена приказка.

Докато повечето хора вече с трепет очакват пролетта, жителите на швейцарското градче Версоа мечтаят за минусови температури. И то не просто под нулата, а ако може поне минус десет-петнайсет, заедно със силен вятър. Не си мислете, че в града живеят страстни почитатели на арктическите експедиции, просто винаги, когато има студ и вятър Версоа се превръща в атракция. Туристи от цялата страна се стичат, за да се полюбуват на произведенията, които студът създава.

Като от приказка

Градът е така разположен на брега на Женевското езеро, че при поривите на вятъра, вълните заливат крайбрежните улици. Ако добавим към това минусови температури – всичко се превръща в огромна ледена пързалка. Оградите на къщите, които са на брега също замръзват, а кеят заприличва на айсберг и затова на корабчетата, плаващи в езерото им е невъзможно да стигат до Версоа.

Дърветата заприличват на такива като от страшна приказка – с голи клони, но с огромни ледени висулки, протягащи се като ръце да сграбчат минувачите. А пейките са достойни за кресла в балната зала на Снежната кралица.

Въображението на всеки посетител му помага да види в красотата създадена от природата фигури на животни, на странни същества или просто бижута от лед.

Предупреждения за туристите

Желаещите да се полюбуват на ледената феерия се увеличават с всяка година и от кметството са решили да се поставят предупредителни табели, че разходката по замръзналите улици крие рискове от подхлъзване и травми и всеки ги поема на своя отговорност. На градската управа й е напълно невъзможно да изчисти тази петсантиметрова, а понякога дори десет, ледена покривка, която сковава всичко наоколо. Въпреки предупрежденията, туристите обичат да идват на разходка тук, дори с бебета в колички, а някои деца не издържат на изкушението и пробват да карат кънки на лед директно върху улицата.

Глоби за паркиране

Интересното е, че леденият феномен се случва почти всяка година и въпреки това продължава да има такива, които паркират колите си на крайбрежната улица през зимните месеци. Дали са просто невнимателни и разсеяни или пък любители на ледените фигури?

Най-забавното е, че на табелите наоколо изрично пише, че ограничението за паркиране е до максимално 15 часа. Дано общината да прави изключение за хората, чийто коли замръзват, защото дори не можем да си представим какви ли глоби се плащат за три-четири седмици пресрочен паркинг. От друга страна пък, колите са толкова замръзнали, че никой не би могъл да им сложи глоба под чистачките на предното стъкло, нито да им види номерата.

-----

Градът е известен също с фестивала на шоколада, който се организира всяка години. Мястото не е избрано случайно. Именно във Версоа се произвежда известният швейцарски шоколад Favarger. Фабриката отваря врати през 1826 г. и днес е една от най-старите в женевския регион.

В края на март за няколко дни Версоа се превръща в рай за любителите на шоколада. Местни производители предлагат разнообразие от сладки изсушения, децата експериментират да правят фигури от шоколад и всеки посетител без притеснение похапва лакомства.

-----

Версоа е град в Швейцария, намиращ се на 10 км от Женева. Официалният език в него е френски.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X