Напишете дума/думи за търсене

Очакват Гутериш да назначи жена поне за заместник

Кристалина Георгиева/ Ирина Бокова

Съветът за сигурност одобри официално бившия португалски премиер за генерален секретар на ООН с единодушие

“Моята искрена благодарност за всички, които ме подкрепяха в надпреварата за генерален секретар на ООН”. Това написа Ирина Бокова лаконично в туитър, след като стана ясно, че новият генерален секретар на ООН ще е португалецът Антонио Гутериш. Последното - шесто, гласуване показа, че генералната директорка на ЮНЕСКО е най-добре класираната жена в надпреварата въпреки оттеглената подкрепа от страна на българското правителство. Според предположения в западни медии тя е била блокирана от САЩ и Велокибратания, докато съперничката ѝ Кристалина Георгиева - от Русия и Китай.

Веднага след гласуването известният британски блогър Феликс Додс, който познава отблизо кулисите в ООН, зададе въпроса: “Фаворит ли е Бокова за заместник на Гутериш?”. Според него основания за такъв въпрос дава недоволството на онези, които държаха

да видят начело жена от Източна Европа

и които биха били успокоени донякъде, ако поне постът на заместник бъде даден на представителка на този регион. Проблемът със заместниците обаче ще се решава едва след като Общото събрание гласува новия генерален секретар. АП и Би Би Си също коментираха, че почти със сигурност Гутериш ще вземе жена за свой заместник.

Еврокомисарката Кристалина Георгиева, която се класира доста по-зле от Бокова, също написа във фейсбук: “За мен беше чест да участвам в надпреварата за генерален секретар на ООН. Благодаря на българското правителство за доверието, както и на страните от Източна Европа, които ме подкрепиха. За съжаление, очакването Източна Европа да бъде регионът, излъчил генерален секретар, не успя да се реализира.”

Пет дни кампания - пет гласа, написа още тя.

По късно в интервю за Нова тв Георгиева каза: “Казвам категорично – аз не отидох в Ню Йорк да си търся работа – отидох на мисия да помогна на нашия регион и на България. Няма да подам оставка”, категорично заяви Георгиева.

Фаворитът Антонио Гутериш бе официално избран с единодушие от Съвета за сигурност в четвъртък вечерта. Очаква се той да бъде предложен за одобрение пред Общото събрание следващата седмица.

“Честен посредник, строител на мостове и човек, който се опитва да създава условия за консенсус.” Така бъдещият генерален секретар определя ролята си в интервю за АП. Той посочва още, че едно от най-важните неща в дейността на ООН, където доминират мъже, е “да има паритет между половете”. 

Ройтерс постави Бокова втора, после се поправи

Ройтерс постави Ирина Бокова на второ място в своя графика в четвъртък сутринта и тя стоя в мрежата в продължение на часове (виж първата таблица). Агенцията обаче не обясни точно методиката, по която е правено подреждането, още повече, че посочваше повече гласове, дадени за всеки кандидат, отколкото са държавите в Съвета за сигурност. 

Едва вечерта агенцията пусна коригирана графика. Този път тя съвпадаше с класирането, оповестено от различни източници веднага след шестото гласуване в сряда. Според него Бокова завършва на 4-о място, а Кристалина Георгиева - на седмо. В таблицата на Ройтерс са отбелязани и гласовете против, дадени за всеки кандидат от държавите постоянни членки (розови бюлетини). По принцип обаче не става съвсем ясно защо генералната директорка на ЮНЕСКО е поставена след бившия сръбски външен министър Вук Йеремич, който има три държави с право на вето срещу него.

Бокова имаше шансове да оглави ООН и бе най-добрата жена-кандидатка. България допусна огромна грешка. Това казва пред “Дойче веле” политоложката Йохана Даймел. Според германската експертка вреда е нанесена както на България, така и на самата Кристалина Георгиева, пусната в последния момент в надпреварата. 

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА
ИРИНА БОКОВА
ИРИНА БОКОВА
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X