Напишете дума/думи за търсене

Мая Добрева - гуру на дипломатическия стил

Кадърът с Великия херцог на Люксембург, който предизвика лавина от коментари в интернет

Как посланичката ни в Белгия и Люксембург стана модна икона

Eдна снимка от официалната страница на Министерството на външните работи предизвика невероятен интерес в социалните мрежи, какъвто към това консервативно ведомство не е имало от времето, в което титуляря му Румяна Желева танцува румба.

Става дума за протоколната фотография на посланик Мая Добрева, след като е връчила акредитивните си писма на Великия херцог на Люксембург Анри. Дни наред кадърът бе останал незаслужено в сянка, макар и качен в официалната страница на министерството. И така, докато не привлече вниманието на вестник “24 часа”, който го публикува заедно с кратък аналитичен коментар на експертите си по мода и стил.

Профилната снимка на Мая Добрева във фейсбук
Профилната снимка на Мая Добрева във фейсбук
Този материал светкавично бе копиран от безброй сайтове и електронни медийни платформи без никакво позоваване

на първоизточника. В различните медии към оригиналния текст бяха добавени и някои некомпетентни коментари, включително и откровени обиди и изказ на твърде ниско ниво, от които модните редактори в “24 часа” желаят да се разграничат категорично.

Стилът на посланик Добрева изисква допълнително изследване, а общественият интерес към нейната персона и начинът й на обличане ни накара да потърсим още нейни снимки, които да бъдат внимателно анализирани.

Както вече писахме по повод появата на Мая Добрева в княжеския дворец в Люксембург, там изборът й на тоалет е бил съобразен на първо място като цвят.

Добрева, декорирана с орден на среща с крал Филип Белгийски
Добрева, декорирана с орден на среща с крал Филип Белгийски
Бебешкото синьо, или “серенити”, както е по-известен в номенклатурата на института “Пантон”, е единият от двата официални цвята за 2016 г. Другият е т.нар. розов кварц.

Специална статия по този въпрос бе публикувана в списание TREND 2016.

А това, че посланик Добрева като лице на България в Белгия и Люксембург се интересува и следва актуалните модни тенденции, може да бъде само похвално.

По отношение на кройката, както обърнахме внимание, говорим за ливрея с голям маншет и дълга пола, клоширана под коляното. Личи, че аксесоарите за аудиенцията са били педантично и внимателно подбирани все така в цвят бебешко синьо. Посочихме на първо място чанта тип минодиера и, разбира се, еманацията на този тоалет -

шапка с букет от пера, гарнирани с кордели в цвят, кореспондиращ с обувките на госпожата.

Бранзулетките са любимият аксесоар на г-жа Добрева
Бранзулетките са любимият аксесоар на г-жа Добрева
Един малък, но специфичен детайл от аксесоарите на посланичката са така наречените гривни бранзулетки. Дума, която тепърва ще набира популярност в журналистическия моден жаргон, макар и да се смята за архаизъм от 60-те години на миналия век, наложен за кратко чрез съветското кино и литература от онова време.

Бранзулетката е всъщност истинската запазена марка

на дипломатическия стил на г-жа Добрева. В това отношение посланичката ни в Белгия е гуру.

Подобен тип бижутерия е неотлъчно част от образа й, дори по време на срещата с краля на белгийците Филип.

Ето какво казват снимковите свидетелства, предоставени любезно на сайта на Министерството на външните работи. За аудиенцията в кралския дворец в Брюксел г-жа Добрева е избрала строг жакет и права пола малко под коляното в нюанси на графит, черни обувки и чанта. Тук цветният акцент идва от синята лента на ордена “Леополд II”, с който посланик Добрева се е декорирала за разговора с Негово Величество.

“Леополд II” е държавно отличие на кралството, учредено през 1900 г. като колониална награда за Белгийско Конго.

Извън тази хералдика ясно може да се каже, че

синьото във всичките му нюанси определено е сред любимите цветове на посланичката

В посланическия кабинет в Брюксел
В посланическия кабинет в Брюксел
За тази констатация можем да намерим допълнителна подкрепа и само като разгледаме профилните снимки на Мая Добрева във фейсбук, където връху лицето й доминират слънчеви очила с рамки в цвят по-близо до виолетовото.

Ако се върнем на бранзулетките, там гамата е далеч по-обширна, макар да забелязваме неотлъчното присъствие на аквамарин и тюркоаз.

Да припомним, че на срещата с Великия херцог Анри, както личеше и от снимката, между синевата на ръкавицата и маншета на г-жа Добрева ясно се открояваше гривна в марсала - цвета на “Пантон” за миналата година.

Едва ли можем да заклеймим това като “аутдейт”, по-скоро предполагаме, че бижуто има вероятно някаква сантиментална стойност за приносителката. Същата гривна се забелязва на снимка, правена в работния й кабинет в посолството на България в Брюксел. Там марсалените мъниста са в компанията на златна гривна и в известен антагонизъм с три отделни бранзулетки в различни цветове на отсрещната китка на госпожата. Някои експерти биха нарекли това цветова агресия, още повече че

по същото време имаме и нагръдно бижу в розов кварц и резеда

В случая обаче сме склонни да оправдаем това излишество на багри, тъй като са съчетани с изцяло тъмен тоалет и също така очила с черни рамки.

Жакетите с флорални елементи са любим аутфит на дипломатическата модна икона
Жакетите с флорални елементи са любим аутфит на дипломатическата модна икона
Добър поглед върху всичко по китките на посланик Добрева ни дава един кадър, правен в Министерстовото на външните работи в София. Вероятно е от времето, когато тя, току-що завърнала се от посланически мандат в Черна гора, е изпълнявала длъжността постоянен секретар на МВнР. Тъй като е вдигнала ръцете си, показвайки някаква документация, това ни дава възможност да разгледаме цялата бижутерия в детайли. Определено става дума за любимите накити на г-жа Добрева и както разбираме, тя рядко има склонност да се разделя с тях. Без значение дали е на работна пресконференция в София, или на държавна аудиенция в някой от европейските монархически дворове.

Жакетът с три четвърти ръкав, често с флорални елементи, и тъмните сака с ревер яка са другите жалони на този аутфит, който спокойно можем да наречем “специфичния дипломатически стил на Мая Добрева”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X