Напишете дума/думи за търсене

Най-големият самолет в света кацна в София

СНИМКА: Пиер Петров

"Еърбъс А380" на Луфтханса кацна на летище "София" в 13:34 часа с полет от Франкфурт.

Полетът на най-големия самолет в света е подготвян близо година, казаха от Луфтханза. "Еърбъс"-а излетя от Франкуфрт в 10:10 немско време. Машината беше управлявана от българин, пилот на Луфтханза, Марио Бакалов.

Преди дни в София той каза, че ако не мисли какво има зад гърба му, то "Еър бъс А380" се управлява като нормален самолет. 

Машината ускори на пистата във Франкуфрт за 43 секунди, теглото е 380 тона с 70 керосин в крилата. Вдига се до 13 000 метра. Бакалов се тревожеше, че в София е облачно. "Дано успеят да ни видят повече хора", пожела си той.

Намерението беше двуетажният самолет, който е с 509 пътника на борда да мине ниско над София. От границата три изтребителя "прехванаха" огромния самолет и го ескортираха почти до столичното летище. 

Тази изява бе част от празника на военновъздушните сили. Покрай оградата на летището в София се бяха наредили хора да посрещат "Еърбъс"-а. Някои са пристигнали с колите си, които са паркирани до оградата. В различни части на летището, служители също се бяха струпали да видят кацането на самолети. 


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X