Напишете дума/думи за търсене

Докато Ая спеше, разпнаха баща й

Ая Мутафчиева

Киното обича да се взира в театъра и да го филмира. Не само защото се родеят като изкуства, но и защото може атрактивно да го използва като умален модел на обществото и да изследва силните страсти и сложните взаимоотношения.

Българското кино има доказани успехи в този жанр: “Звезди в косите, сълзи в очите”, “Царска пиеса”, “Бумеранг”, “Дом за нежни души”, “Черните лебеди” и др.

От световните образци ще спомена само “Бърдмен”, чието пълно заглавие е “Бърдмен или неочакваната добродетел на невежеството” на Алехандро Гонзалес Иняриту, защото филмът на Християн Ночев и Цветодар Марков има някои общи инвенции с него.

Асен (Стефан Денолюбов) е звездата на един театър, но си пада и по “чашинга”, както Мамалев нарича страстта по чашката. 7-годишната му дъщеря Ая често е с него по време на представленията. Една вечер детето заспива в апаратната и после докато спи на дивана в барчето на театъра, бащата само за няколко часа изминава пътя от “Осанна до “Разпни го”.

Асен играе главната роля в постановката “Ричард III”, но мечтата му е да направи “Вуйчо Ваньо” и с режисьора Паликарски (Георги Кадурин) упорито работят върху проекта.

Но директорът (Емил Емилов) е на друго мнение. Зад гърба на Асен той кани за ролята на вуйчо Ваньо телевизионната звезда Боян (Юлиан Вергов), защото е убеден, че той ще докара повече зрители и така ще успее да закърпи бюджета на театъра.

И докато Ая спи, лъсва цялото задкулисие на театралния колектив. Маските, както се казва, падат и виждаме, че героите във филма не са това, което са.

Като лисица на пазар лъсват коварни страсти, колегиална завист, дребнодушие и подлизурство, липса на морал и ценности. Авторите разкъсват докрай ризата и душата на главния герой Асен, но му дават и шанс да се пребори със ситуацията - зад себе си има голямата любов на съпругата и дъщеричката си.

А тя се казва Ая и в живота, дъщеря е на Христо Мутафчиев, а Стефан Денолюбов й е вуйчо, брат на нейната майка. Всичко това не хвърля никаква сянка върху качествата на филма. Напротив - гледайте го и доволни ще останете...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X