Напишете дума/думи за търсене

Есента вижда сметката на алергиите

Вече се оглеждате за по-дебели дрехи, гумени ботуши и за билков чай. В очакване сте на поредната вирусна атака. Защото дойде ли есента, обикновено така се получава. Вали, времето е студено, мрачно, тъмно и по-често болно. Но сезонът на сухите листа има и добра страна за здравето.

Повече щастие

Странно, като се има предвид, че миналото лято сякаш е било преди столетие, а следващото е на светлинни години разстояние, не би трябвало да ви е приповдигнато. Но тялото знае какво ви предстои през следващите месеци. И като за последно преди сериозния студ произвежда хормони на щастието, предизвиква чувство на радост и желание за сплотяване и по-сърдечно общуване. А това няма как да не се отразява положително на общото състояние на организма и на защитните му сили.

Здрав и достатъчен сън

Дали заради връщането на стрелките на часовника с един час назад, или заради намаляващия ден за сметка на нощта, или заради двете, през есента шансовете да наваксате със съня се увеличават. А това според учените повишава продуктивността през деня и намалява риска от сърдечен инфаркт.

Глътка въздух от алергиите

Най-после ще може да излезете навън, без да се налага да сте на лекарства за потискането й или да се поливате с репеленти, за да не ви ужили нещо.

Комфорт на пътеката

Вече нямате оправдания, че ви е топло, задушно, изпотено и може да си припомните как се обуват маратонки, а също и колко обиколки правите на стадиона рано сутрин. Не се измъквайте, може да използвате алеята в парка и бягащата пътека във фитнеса. Или поне може да се разходите навън. Температурите са поносими, слънцето не жари силно и няма опасност да ви докара неприятности със здравето. Напротив, ще ви зареди с витамин D.

По-добра памет

Учени са проверили този факт. Според изследване хората запаметяват по-добре, когато навън времето е мрачно, облачно и дъждовно, за разлика от дните, в които грее ярко слънце. Вероятно има и много други фактори, които влияят положително на по-добрата памет, но не пречи да се възползвате и от есента.

Изобилие от витамини

В сърцето на току-що откъснатите златни ябълки, сочни круши и сладко грозде. И не на последно място - в тиквите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X