Напишете дума/думи за търсене

Студенти решиха проблема с фалшивите новини във Facebook

Facebook отдавна се бори с показването на фалшиви новини в новинарските ленти на потребителите. Сега се оказа, че медийният гигант би могъл да реши този проблем само за 36 часа, ако наеме специален екип от студенти, съобщи kaldata.com.

Група от четири студенти създаде разширение за Chrome с име FiB по време на тридневен хакатон, който бе проведен минала седмица в Принстънския университет.

Разширението преглежда новинарската лента и проверява техните източници, изображения и най-различни препратки. Постовете се класифицират като „заслужаващи доверие“, „проверени“ и „непроверени“. Издателството Washington Post демонстрира работата на това разширение с помощта на огромна колекция от линкове.

Новото разширение е в съвсем начален етап, но вече е изтеглено от 50 000 потребители. „Сървърите на социалната мрежа не могат да обработят подобен огромен обем информация и често силно забавят своята работа“ – казаха студентите. Очевидно приложението използва част от ресурса на потребителите за да отсее фалшивата информация. Приложението е с отворен код, който е качен в GitHub.

Екипът още не се е свързвал официално с Facebook, а студентите довършват работата върху FiB и се надяват Facebook да им предостави по-добри софтуерни инструменти за взаимодействие с платформата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X