Напишете дума/думи за търсене

Лепенка анализира потта и изпраща резултатите на смартфона

Снимка: Pixabay

Учени заявиха, че разработили гъвкаво устройство, което прилепва към кожата, анализира потта Ви и изпраща получените резултати на смартфона Ви, съобщи ЮПИ.

То е с размери на монета и показва дали е нужно да консумирате повече вода или да изпиете енергийна напитка, за да увеличите нивата на електролитите.

"Тази преносима, подобна на кожа система дава възможност за измервания, каквито не можеше да се извършат с използваните понастоящем тампони за анализиране на потта", заяви ръководителят на изследването Джон Роджърс от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс.

Устройството е предназначено за еднократна употреба. Проектирано е така, че да бъде използвано веднъж за няколко часа, докато е прикрепено към кожата на ръката от лакътя до китката или на гърба.

Устройството било тествано върху две групи велосипедисти. Учените увериха, че то предоставило прецизни данни за киселинността на потта и концентрациите на глюкоза, лактат и хлориди.

За да получи данните, потребителят заснема устройството със смартфона си. След това приложение анализира снимката и излага на показ информацията Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X