Напишете дума/думи за търсене

Гершуин на четири рояла в НДК

Музикантите от клавирния квартет “Гершуин”

За първи път в страната ни пристигат музикантите от клавирния квартет “Гершуин”, които ще изнесат концерт на четири рояла в зала 1 на НДК. Андре Деспонд, Стефан Вирт, Миша Чанг и Бенджамин Енгъли са пианистите, които са свирили по световните сцени и често са наричани “майстори на импровизацията”. Всички те ще свирят на четирите рояла “Стейнуей” в двореца в спектакъла, в който класиката среща джаза.

Програмата на концерта включва легендарната “Рапсодия в синьо” на Гершуин, както и известни произведения на Пьотър Илич Чайковски, Франц Шуберт, Рихард Вагнер, Исак Албенис, Сергей Прокофиев, Ърл Уайлд, Антонио Жобим, Фредерик Шопен и Ленард Бърнстейн. Концертът е на 18 декември от 20 ч и е част от Новогодишния музикален фестивал на НДК.

Малко преди това там ще прозвучат известни произведения в памет на двама български музиканти. Първият от тях е в памет на Вили Казасян и ще бъде на 8 декември, когато той щеше да навърши 82 г. Организира го дъщеря му Хилда Казасян.

В концерта “На Вили” ще се включат Биг бенда на БНР, Орлин Горанов, Богдана Карадочева, Васил Петров, Борислав Йоцов, Надежда Бучкова и Преслава Цанкова. Сценарият и постановката на спектакъла са поверени на Дими Стоянович и Лъчезар Аврамов. Той ще е на 8 декември от 20 ч.

Пет дни по-късно, на 13 декември, ще е концертът в памет на Никола Гюзелев. “Рицарят на операта” е по повод 80-годишнината от рождението на големия български оперен артист и е централен акцент в програмата на тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал.

В него ще участват български, македонски и италиански изпълнители, сред които: Бойко Цветанов (тенор), Калуди Калудов (тенор), Владимир Стоянов (баритон), Марян Йованоски (баритон), Николай Кърнолски (бас), Орлин Анастасов (бас), Франческа Патанe, (сопран), Даниела Дякова (мецосопран). Диригент ще е италианецът Донато Ренцети.

Концертът се организира съвместно с фондация “Никола Гюзелев”. Той ще е на 13 декември от 19 ч в зала 1 на НДК. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X