Напишете дума/думи за търсене

Amazon отваря магазин със сензори

Всеки взет от рафта продукт автоматично се добавя към виртуалната количка на клиента.

Аmazon представи първия магазин в света, в който човек просто взема продукт от рафта и излиза, а компютър автоматично удържа сумата за стоката от банковата му карта. Новата технология в Amazon Go се нарича Just Walk By - просто излез, и работи чрез сканиране на код на входа на иновативния търговски обект.

От компанията обявиха проекта на 6 декември. Той стартира пилотно с

обект от 1800 квадрата в Сиатъл

Засега е на фаза бета-тестове и е достъпен само за служители на Amazon, но през януари 2017 г. ще бъде отворен и за клиенти извън компанията. От Amazon казват, че в супермаркета ще се продават готови за консумация храни и закуски, приготвени от готвачи на място или от местни пекарни.

“Преди 4 години се запитахме как би изглеждало пазаруването, ако просто влезете в магазин, вземете каквото ви трябва, и излезете", обясняват идеята си от компанията. “Ами ако използваме най-напредналия изкуствен интелект, компютърно “зрение” и машинно обучение, така че никога да не ви се налага да чакате на опашки? Без опашки, без касиери, без висене на касите. Добре дошли в Amazon Go.

Използвайте приложението Amazon Go, за да влезете,

приберете телефона си и почнете да пазарувате. Толкова просто е. Вземете каквото ви харесва. Всичко, което хванете, автоматично се добавя в картата ви. Ако промените мнението си за кексчетата, които харесахте, просто ги върнете на рафта. Технологията ни автоматично ще ги махне от стоките, които сте взели.

Питате се как работи? Използвахме компютърно зрение, изкуствен интелект и машинно обучение и сензори, подобни на тези, които ще откриете в колите, които се движат сами. Наричаме го технологията Just Walk By.

След като вземете всичко, от което се нуждаете, можете просто да излезете. Когато напуснете магазина, тази технология автоматично удържа от картата сумата на покупките”, посочват от Amazon.

Компанията навлезе в бизнеса със стоки за ежедневието, като ги доставя до вратата на клиентите чрез услугата AmazonFresh. Те се поръчваха онлайн.

Според браншовия анализатор Джан Даусън от Jackdaw Research новият магазин е резултат от прозрението, че

не всички стоки са удобни за пазаруване онлайн

Ето защо подобни магазини биха могли да са идеалното допълнение към AmazonFresh. Стотици подобни обекти във всяка голяма страна биха били истинска заплаха за традиционните вериги, допълва експертът.

Според информация на “Уол стрийт джърнал” при успех на този бизнес модел Amazon би могъл да открие над 2000 магазина, по-големи от сегашния Amazon Go в Сиатъл. Дори е възможно клиентите да преминават с колите си, без да излизат от тях, а стоката им да бъде директно докарвана до превозното средство.

Засега Amazon не коментира темата, но идеята за отстраняване на касите и съответно опашките в магазините не е нова за бранша. Касите са скъпа инвестиция за собствениците на магазини и принуждават клиентите често да чакат дълго време. Досега обаче автоматизираните системи за изчисление на сметката не са напускали стадия на разработването.

Новият модел не само е сериозно предизвикателство за търговците, но и повдигна редица въпроси за бъдещето на работата в магазините и промяната на пазарите. Появиха се дори коментари, че правителството на САЩ ще трябва да се намеси.

Засега магазинът в Сиатъл е един, но се очаква да станат над 2000. Според неофициална информация, цитирана от сайта “Арс техника”, вече се подготвя и обект в Австралия. Веднага се появиха и мнения, че така Amazon Go ще стане причина за закриването на работни места, ако технологията им се наложи.

В САЩ в сферата на търговията работят около 5 млн. души, 2,5 млн. - във Великобритания и около 1,3 млн. в Австралия. Ако действително моделът бъде приет, то редица хора ще загубят работата си, пишат от “Арс техника”.

Оттам обаче обясняват, че услугата ще създаде и много нови работни места, но те няма да са дори наполовина, колкото загубените. Ще се търсят хора за подреждането на стоката и логистиката, но те няма да са много. Още повече че Amazon отдавна използва роботи за тези задачи.

Въпреки по-малкото работни места обаче

напредъкът е повече положителен, отколкото отрицателен,

пише в. “Ню Йорк таймс”.

Смята се, че Amazon Go ще върне хората, пазаруващи онлайн, във физическите магазини. По-важното обаче е друго - Amazon Go точно като Google и Facebook, променя правилата на играта, коментират от британския в. “Гардиън”. Минаваме от епохата на производителите монополисти в епохата на технологичните гиганти, които се опитват да завземат нови и нови технологии, пишат в изданието.

След обявяването на услугата акциите на компанията поскъпнаха с 2,57%, или 19,02 долара, до 759,36 долара за брой, а в следборсовата търговия ръстът достигна 0,24 на сто до 761,20 долара за акция. 

Първата продажба на сайта била в България

Първата продажба на Amazon е била в България, разкри основателят на онлайн магазина Джеф Безос.

“В първите шест месеца ние имахме само една поръчка и тя дойде от България. Аз не знаех, че през 1995 г. там е имало интернет достъп, но те имаха. Този клиент не плати с кредитна карта, а в брой, което е платежен метод, който ние не насърчаваме. Клиентът беше сложил две стодоларови банкноти, сгънати в малка опаковка. И беше сложил тази малка опаковка с парите в дискета.

Отворил е малкото метално капаче и ги е скрил вътре в дискетата. След това ни я изпратил по пощата, а на отделна бележка пишеше: “Парите са скрити в дискетата”. Пишеше също, че митничарите щели да откраднат парите, ако знаели английски. Отворихме дискетата и видяхме вътре в нея 200 долара. Бяха си написали номера на поръчката, за да можем да свържем плащането с нея. Доставихме им книгите и поръчката беше приключена”, разкрива Безос пред аудитория в САЩ.

Продуктите се таксуват на излизане с помощта на специални сензори.
Продуктите се таксуват на излизане с помощта на специални сензори.
Първият магазин е в Сиатъл и е с площ от 1800 кв. м. СНИМКИ: AMAZON
Първият магазин е в Сиатъл и е с площ от 1800 кв. м. СНИМКИ: AMAZON
Част от продаваните в Amazon Go закуски се приготвят на място.
Част от продаваните в Amazon Go закуски се приготвят на място.
В магазина се продават само хранителни продукти.
В магазина се продават само хранителни продукти.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X