Напишете дума/думи за търсене

"Ню Йоркър": "Виктория" на Майя Виткова е сред най-добрите филми на годината

Дария Виткова прави великолепна роля в лентата "Виктория".

"Виктория" на Майя Виткова попадна сред най-добрите филми на отминаващата година в класацията на критика на списание "Ню Йоркър" Питър Броуди. Дебютът на българската режисьорка бе в селекцията на Сънданс 2014 г., но бе показан по кината в САЩ през 2016 г. Самата тя пък е обявена за един от петте най-добри режисьора на годината.

"Виктория" е на четвърто място от общо 35 заглавия в списъка, оглавяван от независимата черна комедия Little Sister на Зак Кларк. На второ и трето място са драмата "Лунна светлина", която вчера получи 6 номинации за "Златен глобус" и също харесвания от критиката "Съли" на Клинт Истууд с Том Ханкс в главната роля.

Броуди отбелязва, че вече почти всички добри филми се правят извън Холивуд, което според него не е лошо: големите блокбъстъри изкарват парите, с които по един или друг начин се финансира независимото кино. Само четири от заглавията в класацията са направени от големи холивудски студиа. В челната десетка преобладават независими заглавия, а най-известният по света режисьор е под номер 10 - Терънс Малик с Night of Cups, следван от "Аве, Цезаре!" на братя Коен.

Страхотен филм "от жена за жените" от изключително рядък вид, който се фокусира върху физическото и емоционалното усещане да носиш женско тяло - така Броуди определи "Виктория" в своята рецензия от април тази година. Критикът отбелязва, че изключително малко български продукции намират разпространение в Щатите, но ако трябва да съди само по "Виктория", българското кино "го чака блестящо бъдеще".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X