Напишете дума/думи за търсене

Скулптори творят при -8 градуса „Леденото кралство“ в Русе

Снимки : Росен Моллов

При температура от минус осем градуса, поддържана от ледогенератор, творят осемте художници, които обработват леда в поставената специално за „Ice Fest 2016“ шатра в Русе. Ледена приказка“ с мотиви от хитовия филм „Замръзналото кралство“ е темата на започналия в дунавския град традиционен „Русе айс фест 2016“.

Тази зима, за първи път в България, той ще се състои на закрито и организаторите планират ледените скулптури да бъдат достъпни за зрителите до 15 февруари. Още в неделя скулпторите започнаха работа по творенията си, като някои споделиха, че за първи път ще обработват лед. Ледената експозиция на закрито се намира на централния площад „Свобода“, близо до хотел „Дунав Плаза“. Тя се разполага на площ 144 кв.м, където е складиран 20 тона кристален лед. Принцеса Ана, красив дворец, ДНК-верига от лед, леден бар с напитки и трон, на който всеки ще може да се снима, са само част от изненадите, приготвени за русенци, твърдят организаторите.

Скулптурите работят при температура от -8 градуса. Студът се поддържа на това ниво и ако атмосферата малко се затопли, генераторът автоматично се включва и охлажда. „Така се работи най-добре. Аз дори съм потна“, твърди с усмивка Ирина Тафлевская от Украйна. Според нея, между ваенето на пясък и на лед има огромна разлика. Художниците в Русе тази година са от 8 страни. „По традиция Русе е градът на първите неща и сега с ледения фестивал на закрито, който се случва за първи път не само в България, а и на Балканите, градът добавя още една премиера към стотиците, с които е известен. Още повече, че и първите ледени фигури по нашите земи са били изваяни и изложени именно в Русе”, припомни кметът Пламен Стоилов.

Атрактивният фестивал ще бъде официално открит на 21 декември и русенци ще могат да видят уникални фигури от лед, направени от световноизвестните скулптори. Желателно е обаче гостите да са добре облечени, защото вътре в помещението е доста хладно. От 17 часа ще има работилнички, където децата ще могат да рисуват върху лед и да изработват ледени бижута. Фестивалът отваря врати за посетители със специална програма, церемония по награждаване на лауреатите и концерт на квартет Belcanto.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X