Напишете дума/думи за търсене

В коледен Париж разглеждат творби на петима бургаски творци

Валентин Ганев с учениците си Мирослава Коларова, Тодор Жеков (вдясно), Симеон Шивачев и Стойко Даскалов (вляво). Снимка: Личен архив

Изложба на петима бургаски творци е част от културната програма на френската столица в навечерието на новогодишните празници.

В галерията на Българския културен институт са подредени творби на Валентин Ганев, Мирослава Коларова, Тодор Жеков, Стойко Даскалов и Симеон Шивачев, които представят живопис, фотография, литография и икони.

Експозицията, наречена "Следите / Траекториите", бе открита в края на ноември, ценителите могат да я видят до Богоявление, 6 януари. Тя е осъществена с финансовата подкрепа на "Life Hospital" - Бургас.

Петимата автори се познават отдавна. Преди 30 години заедно с още двама ентусиасти художникът Валентин Ганев създава художествени паралелки в Бургас. Мирослава, Тодор, Стойко и Симеон са част от първия випуск.
Сега Ганев живее в Париж със съпругата си Тамара.

Въпреки дългия период от време и индивидуалния избор на всеки от творците, през годините те продължават да поддържат контакти по между си и със своя учител. Самият Валентин Ганев следи развитието им, което му позволява да има обективен поглед върху работата, да види как се ражда и утвърждава тяхната авторска идентичност.

На пръв поглед представената в Българския културен институт колекция е многолика, но не и еклектична, тъй като между творците се усеща връзката като представители на една "школа" и на Бургас като място с артистичен дух.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X