Напишете дума/думи за търсене

„За” и „против” вегетарианството

Да носиш или не кожени дрехи, да мислиш или не как се чувстват животните в момента, в който ги убиват, да купуваш или не козметика, тествана върху животни - всичко е въпрос на личен избор. Но дори и да оставим настрана моралната страна и разгледаме вегетарианството само като режим на хранене, пак въпросите се оказват повече от отговорите. А лекарите нямат единно мнение - дали вегетарианското меню е полезно или вредно.

Аргументи „За"

„Ако стените на месокомбинатите бяха от стъкло, всички щяха да станат вегетарианци", казва Пол Маккартни.

Преимуществата на вегетарианското хранене са очевидни - отсъствие в менюто на мазнини от животински произход, което предпазва кръвоносните съдове от холестеролни плаки, а нас - от хипертония и заболявания на сърдечно-съдовата система. Менюто без месо е по-полезно и за работата на стомашно-чревния тракт. Освен това, вегетарианците имат по-висок имунитет, по-ниско кръвно налягане, по-рядко страдат от диабет, рак на простатата и наднормено тегло.

Аргументи „Против"

Повечето хора свързват набавянето на витамини с плодовете и зеленчуците. Това е така, но не съвсем. Защото например витамин B12 може да се набави само от месото, субпродултите, яйчения жълтък, рибата. Недостигът от този витамин нанася вреди на нервните клетки, кожата и имунитета. Вегетарианците се лишават и от възможността да се снабдят с витамин D, необходим за здрави кости и коса, както и от витамин А - антиоксидант, който отговаря за възстановяване на тъканите и се съдържа в рибата, яйцата, млякото. Строгото вегетарианство може да доведе и до недостиг на микроелементи като цинк (води до намаляване на сексуалното желание при мъжете) и желязо (анемия, косопад, проблеми с кожата и ноктите).

Ако все пак решите да се откажете от месото, минете на варианта, който позволява млечни продукти, яйца и риба - за да не навредите на здравето си.

Принципи на здравословното вегетарианско хранене:

- Яжте много плодове и зеленчуци.

- Предпочитайте натурални продукти без добавки от захар и консерванти.

- Хапвайте сурови храни - нека те да съставляват поне 1/3 от ежедневното ви меню.

- Консумирайте различни ядки, но не прекалявайте с количеството.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X