Напишете дума/думи за търсене

Културен афиш на НДК през януари

1 януари

Грандиозен Новогодишен концерт “30 години по-късно” ще ознаменува празничното издание на Новогодишен музикален фестивал (НМФ) 2016 на 1 януари 2017 г. от 18:30 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК). Фестивалният симфоничен оркестър ще изпълнява творби от Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Игор Стравински, Сергей Рахманинов, Джордж Гершуин, Ленард Бърнстейн, Артуро Маркез под диригентството на Мартин Пантелеев. Изключителната програма ще бъде поднесена по незабравим начин и от световноизвестните солисти Людмил Ангелов (пиано), Мирослав Петков (тромпет) и една от най-ярките звезди на тромбона Михаел Масонг.

2 януари
За втора поредна година, Националният дворец на културата става домакин на големия празничен Концерт на възглавници, който ще се състои на 2 януари 2017г. от 14:00 и от 17:00 часа в зала 6. Независимо дали за първи път се срещат с “На хубавия син Дунав”, “Радецки марш” и “Императорски валс”, младите почитатели ще останат вдъхновени от красотата, изяществото и ефирността на виенските мелодии. Един час преди всеки концерт ще се проведе безплатната Работилница на възглавници, в която всеки гост ще може да декорира своя собствена възглавница.

4 януари
Арт-проектът по идея и с участието на артиста Християн Бакалов ще гостува у нас с второто издание на своя експериментален проект SMALL FUTURE – „Малко бъдеще“, като паралелно създава спектакъла „Big Future“ в Белгия. Уникалната сила на този вид изкуство е, че събужда творческия потенциал във всеки един от нас и го превръща в създател на преживявания и чувства. Поредицата уъркшопи, които ще ви превърнат в съавтори на „МАЛКО Бъдеще“, ще се проведат от 4 до 6 януари 2017 г. в зала 4 на НДК от 17:00 до 20:00 часа.

10 януари
Във вторник (10 януари) в Литературен клуб „Перото“ от 18:30 часа Иван Станчев ще представи своята книга „Stanley. Извън петолинието. Животът и дневниците на един музикант”. Как трепетите на сърцето и духовните прозрения се превръщат в музика и слово, как музиката става цел и смисъл на един човешки живот, това увлекателно и емоционално описва авторът в книгата за живота и творчеството на Стенли (Станислав Станчев) – един сравнително малко познат на българската публика, но много талантлив композитор и изпълнител.

11 януари
Специална изненада за най-малките си посетители ще поднесе Националният дворец на културата (НДК), съвместно със Столичен куклен театър на 11 януари (сряда) от 11:00 часа в зала 4. Тогава ще се играе представлението “Усмихни се!”, с което децата опознават света чрез театрална игра.
В сряда от 18:30 в Литературен клуб „Перото” издателство „Кибеа” ще представи новата книга на Даниела Евстатиева.

12 януари
Любомир Николов представя своя сборник с разкази „Щастливите хора” в четвъртък (12 януари) от 18:30 часа. Смехът е територия, в която много малко писатели стъпват, а още по-малко се открояват. В световен мащаб обаче хуморът в изкуството е агент-провокатор – винаги под прицела на критиката и обществеността. Разказите на Любомир Николов провокират усмивка с онзи чистосърдечен гъдел, който ни напомня, че вярата в човека е все още жива.

14 януари
Филмът на известния американски кинорежисьор Мартин Скорсезе – „Мълчание“ можете да видите на 14 и 22 януари в зала 1 на НДК, дни след световната му премиера. „Мълчание” залага на Лиъм Нийсън в главната роля, участват още Андрю Гарфийлд, Адам Драйвър, Кийрън Хайндс, Таданобу Асано, Шин’я Цукамото. Йезуитският свещеник Родригес (Андрю Гарфийлд) научава, че неговият ментор (Лиъм Нийсън), който трябва да посвещава японците в християнството, е обърнал гръб на църквата. Родригес заминава за Япония, за да намери отклонилия се от правия път свещеник.
В събота от 16:00 часа Здрава Каменова ще представи своите детски книжки – „Чорапът, който промени света” и „Боб. Малката метална кутийка с голяма мечта”. В книгата „Боб. Малката метална кутийка с голяма мечта” авторката ни показа живота в кофата за боклук, тук ни отвежда в шкафа с чорапи и много топлина, интелигентно чувство за хумор. Действен и оригинален сюжет ни разказва историята на самотното бяло чорапче, което намира друго единично, но черно чорапче и въпреки предразсъдъците, двамата успяват да убедят всички възмутени, че един такъв невероятен чифт е възможен и дори красив.

16 януари
Конкурс на CHIVAS REGAL ще се състои в „Перото“ на 16 януари (понеделник) от 19:00 часа.

17 януари
Изложба под надслов „Кухнята на анимацията“ ще бъде открита в НДК. Тя може да бъде разгледана от 17 до 29 януари от 11:00 до 19:00 часа на полуетаж – изток.
Във вторник от 19:00 часа в „Перото“ ще бъде представена книгата „Сорая” на Мелтем Йълмаз. Книгата е базирана на жypнaлиcтичecки paзcлeдвaния oт бeжaнcкитe лaгepи в Typция. Жypнaлиcткaтa Meлтeм Йълмaз oпиcвa cпиpaщaтa дъxa иcтopия нa eднa cиpийкa, пpeгъpнaлa cвoятa иcкpицa нaдeждa в житeйcкaтa бeзизxoдицa, къдeтo нямa мяcтo зa oбич. Дpaмaтичeн и зaтpoгвaщ e paзкaзът зa бeлeзитe в дyшитe нa бeжaнцитe, cпacили ce oт гpaждaнcкaтa вoйнa в poдинaтa cи. Paзтъpcвaщo eмoциoнaлeн, в дyxa нa клacикaтa „He бeз дъщepя ми“, нeyдoбният poмaн „Copaя“ гoвopи пpeз глeднaтa тoчкa нa вcичкитe cи гepoи, a извoдитe ocтaвя нa читaтeля.

18 януари
„Усмихни се“ ще си кажем в сряда (18 януари) от 11:00 часа в зала 4 с представлението на Столичен куклен театър, предназначено за най-малките.

19 януари
В четвъртък (19 януари) от 19:00 часа институт „Сервантес” представя Мартин Косариего.

20 януари
На 20 януари (петък) от 19:00 часа „Перото” ще бъде домакин на корпоративен коктейл на Site Media Consultancy.

22 януари
Националният дворец на културата (НДК), съвместно със Столичен куклен театър представят “Усмихни се!” – 22 януари (неделя) от 10:00 и 12:00 часа в зала 4.
В неделя (22 януари) от 12:00 часа ще се състои „Забавното четене” в „Перото”. „Чети между редовете!“ е мотото на националната кампания „Забавното четене“ през 2016 г.

23 януари
Книгата на Огнян Георгиев ще бъде представена в понеделник (23 януари) от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

24 януари
Във вторник (24 януари) от 19:00 часа издателство „Летера” ще представи книгата на Диана Петрова.

25 януари
От 25 до 27 януари в зала 4 ще се проведе детски уъркшоп част от Световния фестивал на анимационния филм.
В сряда (25 януари) от 18:00 часа Николай Турлаков ще представи своята книга „ Парадигма”.

26 януари
В четвъртък (26 януари) от 19:00 часа издателство „Колибри” ще представи новата книга на Енрико Креада.

27 януари
От 27 до 29 януари в Кино Люмиер стартира Световния фестивал на анимационния филм.

29 януари
Две детски представления „Усмихни се“ очакват най-малките си почитатели на 29 януари (неделя) от 10:00 и 12:00 часа в зала 4 на Двореца.

31 януари
Марин Георгиев представя новата си книга във вторник (31 януари) от 18:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X