Напишете дума/думи за търсене

Йоланта Делибозова-Йоли: Като малка правех питки върху нафтовата печка

Йоланта Делибозова е пътеводна светлина в кулинарията. Тя готви с душата си, посветена на изкуството във всички форми. Някои от рецептите й в блога "Вкусно с Йоли" са от бабините й тетрадки, други от кулинарни списания и предавания или са вълшебни импровизации. Вкусотиите изкушават и вдъхновяват за лични експерименти.

Когато я засърбят ръцете

"Естетиката в готвенето и поднасянето на храната е много важна за мен и ми доставя истинско удоволствие. Всеки човек може да готви, защото трябва да се храним, но когато сервираш ястието по красив начин и вложиш малко стил, то се превръща в картина. И обикновената храна може да е изкуство", казва Йоли. В своя блог е събрала много над 500 рецепти. Преди 7-8 години публикува свои рецепти в готварски форум, но стават толкова много, че се губят из интернет пространството и решава да ги събере на едно място във виртуална готварска книга. Всички вкусотии снима сама с обикновен фотоапарат. Въпреки това снимките изглеждат фантастично, а ястията на тях предизвикват силно слюнкоотделяне. "Не е нужно да си професионален готвач и да си посещавал специални курсове, за да правиш вкусни и красиви ястия. Не съм стъпвала на такива. Трябва желание, малко фантазия и нищо повече", убедена е Йоли.

Прави питки върху нафтовата печка

Във времето, в което Йоли е била с ръст до нивото на масата, баба й винаги й откъсвала парче тесто, докато меси своите шедьоври от брашно. "Играех си с него като с пластилин и въртях питчици, козуначета, плетенички. Слагах ги на плота на нафтовата печка, с която се отоплявахме в Бургас. Това бяха най-вкусните питки в моя живот", спомня си Йоли. Баба й, която я е въвела в кулинарията, е починала отдавна, но наследничката й в кухнята е сигурна, че тя наднича от някое облаче и много й се радва за успехите, които има.

Кръстена е на операта „Йоланта”

Името й дава акушерката, която я изражда. Майка й искала да я кръсти Йонка на баба й, но акушерката й казала, че ще е по-добре да й даде по-съвременно и красиво име. И тъй като в града гостувала трупа на руски оперен театър, с операта "Йоланта" на Чайковски, й предложила това интересно име. След това майката на Йоли хвърля пъпа й на покрива на Концертна зала ”Проф. Иван Вульпе”, срещу която живеят, и Йоланта е орисана да се занимава с класическа музика. Доскоро тя беше един от виончелистите на Софийската филхармония.

Свири тайно на пиано

Петгодишната Йоли настоява да свири на пиано и майка й и баба й я записват на уроци при съпругата на Стефан Диомов - Зорница. Една година пазят тайна от баща й, който смята, че музикант, къща не храни. Той научава за случващото се чак след година - на първия концерт на дъщеря си и й дава благословията си. "Нямаме музикант в семейството, освен прадядо ми, който си е направил сам гъдулката. Бил е самоук и най-известният и предпочитан гъдулар за сватби в цялата Тревненска околия", горда е Йоли.
След като учителката по пиано на Йоланта заминава за София, тя преживява тежко раздялата и заменя пианото с виолончело. "Предпочетох го като звук и красота на тона, защото е близък до човешкия глас. Всички любовни и романтични сцени във филмите са озвучени с виолончело. Мисля, че всеки, който се занимава с изкуства, до голяма степен е романтик и това прави животът много по-красив и лесен", откровена е виолончелистката-кулинарка.

Любопитно за нея:
- Обича цветарството и всичко, което се прави с ръце.
- Рисува добре и има спечелени награди като дете.
- Присърце са й руските композитори: Прокофиев, Стравински, Шостакович, Чайковски. Не й допада Вагнер.
- Хапва предимно солени неща, но обича да прави сладки, защото може да развихри най-пълно въображението си.
- Би се изхранвала само с морска храна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X