Напишете дума/думи за търсене

SK (Soul King) : В живота съм един, а зад микрофона истински (+видео)

Имам смътен силует в главата си, що се отнася до това как изглеждат типичните хип-хопъри. Но дори и да бях тотално наясно с екзистенциалните им особености, пак щях да твърдя, че Калоян Янков, известен като SK (Soul King), е някаква друга порода хип-хоп артист.
Силен в мечтите си, непримирим към простащината, пълен с надежда, високо влюбен в ученическата си любов.
Кой е този крал на душата (си)?

Кало, повечето момчета като малки искат да станат космонавти, пилоти, каратисти. Ти що реши да дръпнеш към рапа?

Всяко момче действително иска да стане космонавт, пилот, полицай, пожарникар... И аз като всички останали момчета не правех изключение, като добавим, че исках да стана и режисьор. За съжаление животът те омотава здраво. Не всичко се получава според мечтите. Сивото ежедневие те хваща в примката си и те повлича, но за радост музиката е пътят, по който може да вървиш и да постигнеш всичко. Специално в хип-хопа може да си всеки. Може да си супергерой, може да си мислител, може да си беден, богат, силен, слаб, но най-важното е да останеш истински. Това е проблемът и на повечето хора, които тръгват да правят рап музика - забравят да бъдат истински. Аз в живота съм един, а зад микрофона истински!

Всеки има любим музикален спомен от детството. Кой е твоят?

Интересното, че най-първите ми музикални спомени са свързани с една плоча и песните на НЛО. На 6 годинки бях голям фен на покойния Велко Кънев, Георги Мамалев и Павел Попандов. После силно ми въздействаха хитовете от 90-те, световният рок и българската поп и рок музика. По-късно ме намериха парчетата на Еминем, който за мен си остава най-големият рап изпълнител на всички времена. След време открих творчеството на различни хип-хоп изпълнители, сред които и много български такива, но силно влияние ми оказа музиката на Бате Сашо. Някои от неговите песни са толкова въздействащи, че музиката и текстът те хващат от първата минута и не те оставят да си поемеш дъх до края на песента.

Досущ като любимия си герой Малкият принц, снимка: личен архив
Досущ като любимия си герой Малкият принц, снимка: личен архив

На каква музика закусваш?

Когато закусвам, обожавам да си пусна нещо бързо и наелектризиращо. Обичам сутрините ми да са изпълнени с динамика. Искам песните, които звучат, да ми дадат необходимата енергия за целия ден. Сутрин стилът музика не е толкова важен стига да донесе необходимия тонус. Дали ще е underground хип-хоп, AC-DC или DJ Tiesto, няма толкова голямо значение, стига да ме зареди за целия ден.

С какво се занимаваш извън рап стихоплетството?

Завършил съм право в СУ "Св. Климен Охридски" и работя като юрисконсулт в юридическа кантора. Отделно ходя на народни танци и посещавам курсове по актьорско майсторство. Една от постановките, в които играя, е драматизации по разкази на Чехов, наречена "Маскарад". Другата е компилация от пиеси на Шекспир със заглавие "Шекспириада на сенките" в Независим театър.

Като Чехов герой, снимка: личен архив
Като Чехов герой, снимка: личен архив

Съвет, който би дал на всеки, който е решил да виртуозничи в музикалната джунгла?

Мога да си позволя да давам съвети единствено с уговорката, че имам твърде скромен опит и то най-вече в хип-хоп сферата, но все пак бих казал на всеки, който е решил да се занимава с музика: „Скачайте смело!”

Спокойно екстремен, снимка: личен архив
Спокойно екстремен, снимка: личен архив

Нека следват сърцето си, нека останат верни на своите собствени възгледи и нека да не се поддават на евтиното, бързото и комерсиалното. Няма нищо лошо в известността, няма лошо в популярността, но стига музиката, която правят, да идва от сърцето, а не от портмонето. Тогава успехът и удовлетворението им ще бъдат пълноценни. В днешно време това е изключително трудно, но лесните неща не трябва да са водещите при младите изпълнители. В последната ми песен казвам: "Познавам хора, копнеещи за слава, превърнаха и театъра, и рапа в плява". Та пожеланието ми към бъдещите, а защо не и съвременни музиканти е: „Дано не ви опозная по този начин”.
„Дано не ви опозная по този начин”, снимка: личен архив
„Дано не ви опозная по този начин”, снимка: личен архив

Какво е заглавието на твоето житейско парче?

Заглавието ще открадна от една моя стара песен – „Ще докосна звездите”.

Използвал ли си музиката си, за да се домогнеш до твой обект на желание?

с Деси - неговата любима, снимка: личен архив
с Деси - неговата любима, снимка: личен архив
Никога. Музиката трябва да отваря врати, да привлича внимание, да води сърцата на хората към добро. Другото не е музика!

Има ли рап комбинация, която считаш за свое откритие?

Надявам се, че миксът от приказката "Малкият принц" и български хип-хоп е тази комбинация, но все още е твърде рано, за да кажа, че аз съм този, който открива нови неща. Аз все още се уча да правя качествен хип-хоп.

Кралят на душата е Терминатор за простащината, снимка: личен архив
Кралят на душата е Терминатор за простащината, снимка: личен архив

Екстремен или спокоен тип си?

Спокойно екстремен.

Какво искаш да изкрещиш на целия свят?

Забравете думата „омраза”.

С любимото си хъски Мая, снимка: личен архив
С любимото си хъски Мая, снимка: личен архив


Видеото към последното му парче

"Познавам Хората" - SK [ Soul King]
produced by Бате Сашо
текст - SK [ Soul King]
музика, запис, микс и мастер - Бате Сашо
режисура, монтаж и операторско майсторство: Мартин Вълчев

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X