Напишете дума/думи за търсене

Едно преяждане паласки не прави

Може би сте от хората, които са благословени от природата с вълшебно телосложение и перфектни пропорции без значение с какво и колко се храните. А може би сте от хората, които застават пред огледалото и се питат как е възможно. Уж калориите, които консумирате не стигат да заситят и хлебарка, а в зоната на талията и ханша все нещо ви е в повече.

Много дами обвиняват за това еднократни прегрешения като обилния обяд с родителите миналата събота или мазните ребърца от барбекюто с приятели във вторник, или двете парчета торта, които тайничко са хапнали по тъмна доба пред отворената врата на хладилника.

Не си представяте живота без тези малки удоволствия. Не стига че броите калориите в менюто всеки ден, че се опитвате да консумирате здравословни продукти и се потите във фитнеса, ами не може да му отпуснете края поне за ден, без да трябва след това го платите скъпо върху кантара.

Дебела за един ден?

Специалисти по храненето твърдят, за да се сдобиете поне с половин излишен килограм за един ден, трябва да погълнете голямо количество храна. Доста голямо количество храна. Или математически изчислено, поне 3500 ккал над обичайното. Ако обикновено поемате около 2000 ккал дневно, това прави 5500 ккал в рамките на едно денонощие, за да преместите стрелката на кантара с половин килограм напред. И то без да се напъвате да ги изгорите.

За да се справите с норматива от 5500 ккал, трябва да добавите към ежедневното си меню около 3 чаши вино (370 ккал), 4 пилешки крилца (220 ккал), 2 бургера с всичко (1500 ккал), 2 парчета шоколадова торта (1400 ккал). Не си мислете, че е нищо работа. Не забравяйте за обичайните 2000 ккал дневно, които продължават да ви чакат.

Много жени смятат, че е възможно да качат килограми за една седмица, да речем около Коледа или Великден, с между 2,5 и 5 килограма. Истината е, че поглъщането на голямо количество храна води до усещането за подуване и тежест, но това не е тежестта на килограмите.

Според изследване голяма част от хората, които мислят, че прекаляването с храна по празници води до неизбежно и драстично увеличаване на теглото им с доста килограми, всъщност качват не повече от половин, до един. Едва 10% са тези, които реално надебеляват с повече от 2 кг.

Разбира се, ако поглъщането на 5500 ккал дневно се превърне във всекидневен маратон, няма начин да накарате кантара да го премълчи. Щом непрекъснато се храните за трима, най-вероятно ще виждате и трима в огледалото. Но едно прегрешение с калориите няма кой знае колко да ви наруши диетата и да ви накара да шиете наново копчетата на палтото. Стига да върнете похапването в норма след това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X