Напишете дума/думи за търсене

Иван и Андрей пак ще се "сблъскат" заради бебетата

Новината, че "Сблъсък" се завръща, зарадва десетките фенове на предаването. Иван и Андрей се качват обратно на ринга в подкрепа на кампанията на ДНК за насърчаване на раждаемостта. Ето какво споделиха пред MILA.BG двамата водещи.

Завръщане на култовия "Сблъсък"?! Но защо само за четири издания?

Андрей: “Сблъсък” се завръща като част от кампанията на Движение за национална кауза “Направи го за България”. Всеки месец ще организираме по един сблъсък на теми, свързани с родителството и раждаемостта. Най-интересната част ще се излъчва в предаването “Тази събота” по bTV, която е медиен партньор на инициативата. Целият спор ще се стриймва на живо във фейсбук страницата на ДНК facebook.com/dnknpo.

Кампанията “Направи го за България” продължава до 1 май. Всички, чиито деца са заченати след 1 януари 2016 година, могат да се запишат, като качат на страницата снимка от видеозон, положителен тест за бременност или на вече роденото си бебе. За всяка споделена бременност ДНК ще дари минимум един лев за двойки с репродуктивни проблеми. А тази есен записаните деца могат да участват в най-голямото кръщене в съвременната история на страната.

Иван: Началото на първия “Сблъсък” е от 10 часа, на 25 февруари, в Sofia Ring Mall. Участниците в първото от четирите ексклузивни издания на предаването ще спорят по темата “За или против абортите”. Статистиката за направените аборти през 2016 година е особено тревожна. Само през последната 2016 година над 25 хиляди жени са направили аборт, като повече от половината от тях – по собствено желание.

Какво да очакваме от четирите предавания и как зрителите могат да допринесат за каузата ви?

Андрей: Основната цел на кампанията е да дадем пример, че няма нищо по-хубаво на този свят от това да има повече деца, както и да съберем максимално много мнения на родители и на всякакви ангажирани по темата институции за това какво трябва да се промени в средата и в законодателството в България, така че да се раждат повече деца. По тази причина колкото повече хора се включват с идеи и препоръки на нашата фейсбук страница, толкова по-добре.

Защо избрахте именно тази кауза? Имате ли личен мотив в избора й?

Андрей: Малко е дълго, но ще ви отговоря. От самото си създаване ДНК е афиширало, че се занимава главно с една кауза. Кауза, която е по-голяма от всичко друго, което вълнува днес българите. А именно – продължаването на нашето ДНК. Така или иначе фактите сочат, че ние сме най-бързо изчезващата нация в света, това са данни на ООН. Оттам идва и абревиатурата на нашата организация – Движение за национална кауза. Тъй като за първи път през последните 150 години ние като нация за съжаление нямаме кауза. Борили сме са за Освобождението си, после за обединението на етническите българи, някои хора са вярвали в комунизма, после се борихме за демокрация, след това – да се върнем там, където ни е мястото – в семейството на развитите западни общества. А сега, след 2007 година, реално ние нямама кауза, която да е по-голяма от самите нас и да ни обединява. Хората протестират срещу цените на тока, срещу дупките по улицата, срещу това кой е шеф на ДАНС и т.н. Но реално нямат голяма идея, около която да се обединят. За добро или лошо, поради факта, че сме намалели с два милиона за последните 25 години и реалната опасност да изчезнем като нация, единствената смислена кауза, за която ни остава да се борим, е да останат българи в България.

На промо плаката Андрей е свалил очилата, Иван ги и сложил на своето лице. Какво друго се промени с вас през последните години?

Иван: Наскоро едни приятели ми казаха, че са видели билборда и много са харесали имиджовия трик Андрей да е без очила, а аз да съм със. Последните години почти всичко в моя живот се промени – изцяло смених начина си на живот, започнах да живея кротко и по-важното – да се чувствам много щастлив от този факт. Ако ме питате как се чувствам, ще ви отговоря че се чувствам като 17-18-годишен. Когато се погледна в огледалото обаче, виждам че не е точно така.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X