Напишете дума/думи за търсене

Трябва ли му прическа на кучето?

Подготовката на кучетата за изложба включва къпане, подстригване, сушене и ресане. Цялата тази процедура се нарича груминг, а хората, които я практикуват - грумъри. Това е лукс, който всеки стопанин може да си позволи, ако иска кучето му да е със здрава и бляскава козина.

за нея

Започва да се занимава с груминг на кучета през 1993 г., когато в София има само един салон. Не харесвала начина, по който ги подстригват, и довършвала прическите на кучетата си вкъщи. От салона й предлагат работа и обучение. След време се запознава със Стела Райчева от организацията на защита на бездомните животни Animal Rescue Sofia, чиито кучета поддържала и пътувала с тях по изложби в чужбина. Жената организира и плаща обучението й при една от най-добрите грумърки в Русия - Олга Архипова, от която Вера научава много. Мечтата й е догодина да се яви на конкурс за грумъри. В момента работи във ветеринарен център “св.Антим”.

Разговаряме с грумърката Вера Дограмаджиева от ветеринарен център “св. Антим”, която подготвя и разкрасява кучета за изложби и дава съвети за грижите, които да полагаме за любимото си животно. Подстригването е по-сложно и е добре за него да се обръщате към специалист. Тя ни демонстрира как се прави груминг върху кралския пудел Вивиан.

Вера съветва, ако кучето ви има обилна козина и лъвска грива, да полагате редовно грижи за външия му вид. Както човешката коса започва да пада, когато е мръсна, така е и при кучетата, особено при тези с много козина. За груминг процедурата най-важните инструменти, които са ви необходими, са гребени и четки. Ще ги откриете във всеки зоомагазин. Избирайте им балсами и спрейове за по-лесно разресване. Добре е отрано кучетата да привикват към груминг-грижите. Освен че ще са по-красиви, четириногите харесват да ги решите и обгрижвате. Това ще заздрави връзката ви с тях.

Къпане

Ако кучето ви е с по-къс косъм, къпете го веднъж месечно, ако е с по-обилна козина, банята е наложителна всяка седмица, обяснява Вера. Тя съветва преди душа да разресвате козината енергично с четка или пуходерка, за да отстраните праха и мъртвата козина. Ще ви е по-лесно, ако използвате подвижен душ. Водата трябва да е хладка. Намокрете внимателно цялата козина, но внимавайте да не попадне вода в ушите. Нанесете шампоана, като пазите очите на кучето. След това изплакнете добре. Важно е да не остане шампоан по козината на животното, защото има опасност от възпаление и образуване на петна. Подсушете с хавлия и тогава преминете към основното сушене със сешоар.

Сушене

Важно е кучето от малко да е привиква към сешоара. В противен случай ще срещнете известни трудности, докато свикне с шума. Най-удобно ще ви е, ако кучето е легнало на едната си страна и на него така ще му е удобно. Първо изсушете козината на корема и краката. Разресвайте с гребена добре козината в корените, за да не се сплъсти или да остане влажна - това може да причини кожни проблеми. Използвайте гребло или пуходерка, за да сте сигурни, че ще премахнете цялата мъртва козина. Завършете сушенето с гривата и гърдите на животното.

Ресане

Ако кучето ви е с много козина, е добре да го разресвате всяка седмица. Специалистката съветва първо да остранявате мъртвата козина и праха, а след това да решите интензивно в посока от опашката към главата. Можете да го напръскате със спрей за лесно разресване. Продават се и специални двуредови гребени, които са подходящи за козината на краката, опашката и “гащите”. Не забравяйте да сресвате до кожа. Като приключите с ресането, изрежете козината, която стърчи или нарушава силуета на кучето ви.

Ноктите

Ноктите на кучето трябва да се режат веднъж на 1-2 седмици. Прекалено дългите нокти могат да повредят костната структура на пръстите на лапите, а и са неудобни за кучето при ходене. Най-лесно ще ги отрежете след баня. Внимавайте обаче да не отрежете някой нокът твърде дълбоко, защото за разлика от човешките нокти при кучетата те са кръвоснабдени (ако нараните животното случайно, във ветеринарните аптеки има кремове за бързо съсирване на кръвта). Кучетата не обичат да им режат ноктите, така че се въоръжете с лакомства, с които да ги награждавате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X