Напишете дума/думи за търсене

Фокусът ни е върху детето, не върху системата

Диляна Божинова, основател на първото частно учебно заведение в България и заместник-председател на асоциацията на частните училища, пред mila.bg.

- Вие сте директор на най-старото частно учебно заведение у нас, което навърши четвърт век. Нека ви върна назад във времето – какво ви амбицира да се захванете с това начинание?

- Детска градина "Дрита" стартира през 1990 година, още преди да съществува закон, който да регламентира частното образование. Бях много млада и безобразно ентусиазирана. Сега вече не съм млада, но ентусиазмът си остава. Той е задължителен в нашата работа. Децата веднага усещат, ако дори малко си фалшив.

През 1990 вече бях работила две-три години в държавната система и като млад учител се сблъсквах с прекалено много ограничения и бариери. Затова реших да опитам със собствени сили. В началото бях съвсем сама, притеснявах се да не подведа други хора - всички ми казваха, че съм се захванала с нещо невъзможно. Но само след три месеца вече имахме 80 деца. После тези деца пораснаха, стана време да ходят на училище и родителите попитаха: какво правим. Така създадохме основно училище "Дрита", след това - и гимназия.

От години сме база на Софийския университет, на НБУ, на Стокхолмския университет. Имаме достатъчно съмишленици и партньори, с които сега ще споделим нашия опит и нашия начин на работа.

- Какви новости предлага на своите ученици “Дрита”? Кои са силните страни на училището?

- Нашите ученици са със самочувствие, осъзнават своя потенциал и горди от постиженията си. Ние в Дрита изграждаме сигурна, стимулираща среда, в която всяко дете се развива академично, социално, емоционално и физически, като част от по-голяма, подкрепяща го общност.

Считаме за важни всички успехи – учебни, спортни, артистични или просто смелостта и решителността при преодоляване на трудностите.

Осъществяваме близък контакт с родителите, за да синхронизираме усилията си в името на децата и поддържаме квалифициран екип.

Съвкупността от учебна програма и разнообразни формиращи дейности, местонахождение и комфортна учебна база и най-важното – хората, прави нашето училище уникално.

Сега новият закон въвежда концепцията за "иновативни училища". Може би аз съм твърде голям оптимист, но ми се струва, че тази концепция ще ни позволи да правим още много интересни неща, каквито до момента не можехме.

- Какви успехи отбелязват възпитаниците на “Дрита"?

- 100% от възпитаниците на нашата гимназия продължават образоването си в престижни уневерситети по целия свят. Голяма част от тях вече са осъществени специалисти в различни области и фактът, че не губят връзката с нас, говори за това колко са получили от Дрита, като знание и отношение.

- Имате широк поглед върху частното образование в България. Какви положителни тенденции можете да обособите в него?

- Спекулира се, че като се даде тази издръжка, частните училища ще станат много, и тогава какво ще се случи с държавата система? Това е нелепо. Ние в "Дрита" в момента работим на пълния си капацитет и не можем да приемем повече деца. Много училища, в това число и ние, имат политика да не се разрастват прекалено, защото това ще противоречи на принципа им да отделят внимание и време на всяко дете.

В момента в България частното образование заема по-малко от 1% от образователната система. Нека станат 2%. Едва ли могат да нараснат много повече.

Ако не смятаме голямото изключение Англия, където по начало образователната система тръгва като частна, в останалите страни делът на частните или независимите училища е не повече от 4-5%.

В същото време навсякъде по света частните училища са инкубаторите на новото, на всичко онова, което после цялата система може да извлече като положителен опит.

Колкото до качеството, според последните резултати от външното оценяване девет от десетте най-добри училища до ІV клас у нас са частни, а от основните 18 от първите 25.

ДИЛЯНА БОЖИНОВА е създател и собственик на най-старото (1990) частно учебно заведение в България - "Дрита", а също и заместник-председател на Българската асоциация на частните училища. Магистър по педагогика от Софийския университет и магистър по мениджмънт от УНСС. Носител на почетно отличие на МОН “Неофит Рилски”.

www.dritaschool.com

X