Напишете дума/думи за търсене

Иновативен метод лекува разширени вени

Нов метод за лечение на разширени вени вече се прилага и у нас, благодарение на ежемесечните посещения на израелския съдов хирург д-р Яир Галили. Методът се нарича склеротерапия под ултразвуков контрол. Разговаряме с д-р Виолин Петров подробно за терапията и предимствата й пред класическия оперативен метод.

Д-р Петров, какъв точно е методът на д-р Галили и по какво се различава от традиционния начин за лечение на разширени вени?
Нарича се склеротерапия под ултразвуков контрол. Най-важното при него е първо да се установи откъде идва проблемът, кой точно участък на вената е заболял и не функционира правилно. С помощта на свръхмодерен ултразвуков апарат с много тънка игла се инжектира веществото полидоканол под формата на пяна. Получава се склерозиране на вената. Когато веществото влезе в контакт със стените на увредената вена, то предизвиква реакция, водеща до запушване лумена на съда и по този начин се изключват увредените венозни съдове от кръвообращението.Те се неутрализират, тъй като не изпълняват ролята си да връщат кръвта обратно, и тя застоява в долните крайници, предизвиквайки болки, оток и в късните фази незаздравяващи рани. Инжектирането става за няколко минути. Не се налага поставянето на упойка, защото няма никаква болка. Пациентът усеща само леко убождане, подобно на това при вземането на кръв. При класическия метод лечението е чрез оперативна намеса, при която се премахва болната вена заедно с разклоненията. При метода на Галили се лекува причината за проблема, а не само външните проявления на заболяването. Методът е с над 90 % възможност за оздравяване, а в България има вече над 500 излекувани. Това, което правим, е сравнимо с онова, което се прави в Америка от години.

Пациентите остават ли в клиниката и как трябва да се пазят след процедурата?
Предимство на метода е, че пациентите могат веднага да се върнат към активния си начин на живот. Не се налага да остават в болница. Този вид лечение не остава белези, както при традиционните операции за разиширени вени. Няма болка и рискове от анестезия, особено за пациенти с тежки хронични и придружаващи заболявания.

Кога се забелязва резултатът, една процедура достатъчна ли е?
До няколко месеца видимите разширени вени изчезват, сякаш никога не ги е имало, а раните и язвите се затварят и оздравяват. Много често една процедура е достатъчна за цялостното излекуване, но понякога може да се наложи и втора, а рядко и трета. Това се случва, ако проблемът не е бил лекуван с години и е в твърде напреднал стадий. Преди всяка манипулация д-р Галили прави снимки на болния крайник. По време на контролния преглед, който е след 2 до 4 месеца, той отново заснема лекувания крак и заедно с пациента сравняват подобрението.

Има ли рецидиви болестта?
Ултразвукът ни насочва директно към болното място, след извършването на процедурата до 2-3 месеца настъпва пълно оздравяване. Както казах, в редки случаи се налага повторна терапия или дори трета. Това обаче не е рецидив.

Необходимо ли е лечението да се прилага при по-леки случаи?
Препоръчва се дори и само когато кракът изглежда неестетично, тъй като болестта се усложнява и задълбочава с времето. Добре е да се лекува отрано, за да се предотвратят отоци, възпаления, рани и язви.

На всеки ли може да се приложи методът?
Да, подходящ е за всяка възраст. Може да се прилага и при наличие на други медицински проблеми, като сърдечни болести или диабет.

д-р Виолин Петров
д-р Виолин Петров
Разкажете ни повече за д-р Галили?
Д-р Галили идва вече шест години и половина в нашата клиника. Началник е на клиниката по съдова хирургия в Медицинския институт “Машон мор” в Тел Авив. Завършил е медицина и съдова хирургия в Израел, а Склеротерапия под ултразвуков контрол усвоява по време на двегодишна специализация в САЩ и вече над девет години го практикува абсолютно успешно. С метода си досега е излекувал над 25 000 пациенти. Репутацията му не само в Израел, но и в САЩ и Европа е безупречна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X