Напишете дума/думи за търсене

Кармел – градчето, в което високите токчета са забранени (снимки)

Това китно място се намира на западното американско крайбрежие на около 190 км южно от Сан Франциско и има население от около 4000 души. Градчето Кармел официално е създадено през 1902 година, въпреки, че зоната е била населявана и по-рано. Цялото му име всъщност е Carmel-by-the-Sea

През 1906-а след земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което срива част от Сан Франциско и предизвиква смъртта на 3000 души, към градчето се стичат много творци - художници, музиканти, писатели, което поставя началото на впечатляващата му уникалност.

Автентичност

Кармел също е пострадало силно от труса, но творците виждат в него спокойно място за вглъбяване в заниманията си. И се заемат с възстановяването. Така през 1910 година 60% от къщите вече са нови и са в необичаен за САЩ стил. Нататък във времето чарът на градчето не само няма да се губи, а напротив. Приносът е на местните, които не допускат обликът му да се промени и продължават да поддържат и създават още красиви къщи и градини.

Колония

Впечатлен от архитектутрата и излъчването на Кармел е и писателят Джек Лондон, който го описва в романа си “Лунна светлина”, излязъл през 1913 г. Днес Кармел е смятан за колония на изкуствата. Не само защото още през 1907 година там са построени читалище и театър, а през 1913 година са организирани първите курсове за обучение на начинаещи художници, писатели и т.н. А защото традицията продължава и се разширява, включително чрез световноизвестни фестивали.

Клийнт Истууд е бил кмет

Заради местоположението си и заради артистичната атмосфера Кармел се е превърнал в любимо градче на много известни личности. Сред тях е писателят Джеймс Елрой, автор на романа “Поверително от Ел Ей”, който е успешно филмиран. Актьорът Клийнт Истууд дори е бил кмет на Кармел за две години, а колегата му Брад Пит в миналото е имал къща в градчето.

Странният закон

За най-странното нещо в Кармел се смята забраната да се ходи с обувки, чиито токчета са по-високи от 5,1 см, освен ако човек няма специално разрешение за това. Причина за ограничението е избягването на съдебни дела от хора, които евентуално ще се спънат и паднат, нещо напълно възможно, като се има предвид неравната настилка и големите корени на запазените вековни дървета.

Кметството на Кармел освен това е забранило отварянето на ресторанти от известни вериги. Мотивът е, че трябва да се запази устойчивото развитие на мястото. Градчето обаче е изключително гостопремно към кучетата. Всеки собственик на такъв домашен любимец е добре дошъл в хотелите и ресторантите, някои от които предлагат и менюта за животните. С домашен любимец може да се влезе и в почти всички магазини, като там четириногият дори ще получи лакомство и ще може да пие вода.

Шишарката

“Шишарката на Кармел” е името на местния седмичен вестник, който излиза от 1915 година. В него може да се прочетат локални новини, най-много свързани с изкуствата, обяви за недвижими имоти и др. Една от най-популярните рубрики е полицейската. В нея се разказва за различни случки и сигнали за нередности в градчето и околността, но често в хумористичен стил. Тиражът на вестника е 19 000.

Снимки pinterest, pixabay, his.ua, pineconearchive.com

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X