Напишете дума/думи за търсене

Меню за летен детокс (+рецепта)

Детоксът представлява ваканция за организма. Тялото си отдъхва от тежки храни и се освобождава от токсините, които попадат в него от замърсения въздух и нездравословните продукти с консерванти и оцветители. След детоксикиращото меню се чувстваме по-енергични, кожата се изчиства, а тенът на лицето става по-хубав.

Откажете се от:

Консерви, полуфабрикати – те съдържат много стабилизатори, изкуствени ароматизатори и оцветители.

Алкохол – кара бъбреците и черният дроб да работят на ускорен режим, а освен това е доста калоричен.

Кафе – по време на детокс организмът има нужда от повече сън, затова не се ободрявайте изкуствено.

Захар и сладкиши – откажете се от тях поне за седмица. Когато в менюто има много захар, в стомаха се формира среда, благоприятна за болестотворни бактерии. Затова заменете сладкишите с пресни и сухи плодове.

Наблягайте на:

Плодове, зеленчуци, билки. Фибрите пречистват стомашно-чревния тракт, а витамините и микроелементите действат благотворно на целия организъм.

Салата с тиквички и сирене
2 порции
10 мин

необходими продукти:
1–2 малки тиквички
5 печурки
1 голям домат
1 краставица
150 козе сирене на кубчета
сол
зехтин

Начин на приготвяне:
1. Нарежете тиквичките на кръгчета и ги запечете в тиган в малко зехтин на среден огън за 3–4 мин от всяка страна.
2. Добавете нарязаните гъби към тиквичките. Гответе още 3–4 мин (при необходимост добавете още малко зехтин).
3. Нарежете доматите и краставиците и прибавете към тях изстиналите гъби и тиквички. Подправете със сол и зехтин. Разбъркайте и наредете отгоре сиренето.

Студена зеленчукова супа
2 порции
20 мин

Необходими продукти:
2 кофички кисело мляко
1 морков
1 глава лук
? чушка
1 скилидка чесън
листа босилек за украса
сол

начин на приготвяне:
1. Почистете и настържете морковите и чушката. Нарежете лука на съвсем ситно или го настържете. Прекарайте чесъна през преса.
2. Сложете всички зеленчуци в купа, посолете на вкус и залейте с разбитото кисело мляко. Украсете с босилек и по желание гарнирайте с няколко кубчета леко запечен на тиган бекон.

Кайсиево-ябълкова салца
2 порции
10 мин

1 кисела ябълка
1 голяма кайсия
1 малка връзка магданоз на ситно
2 с.л. лимонов сок
? ч.л. смлян черен пипер
шипка лют червен пипер
морска сол

Начин на приготвяне:
1. Пуснете кайсиите във вряла вода за 30 секуниди, след което ги полейте със студена и ги обелете.
2.Почистете и обелете ябълките. Нарежете кайсиите и ябълките на дребни кубчета.
3.Сложете плодовете и магданоза в купа, поръсете с черен, червен пипер и сол, подправете с лимоновия сок и разбъркайте добре. По желание може да украсите с парчета портокал.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X