Напишете дума/думи за търсене

Да запазим очите си здрави през лятото

Светлината е важна за нас, но може да бъде и вредна. Ако окото няма адекватна защита, светлината създава вредните свободни радикали, които могат сериозно да увредят клетките в окото. Това може да доведе до нарушено зрение. Освен светлината, замърсяването на околната среда с вредни газове от промишлената дейност, дори и нашата диета (например хидрогенирани мазнини, алкохол) могат да създадат вредните свободни радикали. Тялото произвежда свои собствени антиоксиданти, за да подтисне тези свободни радикали, но също така разчита на добавянето на естествени антиоксиданти от храната или хранителни добавки за пълна защита. Доброто хранене е важно, за да запазите очите си здрави през целия си живот.

Лутеин и Зеаксантин са растителни каротеноиди, които не се синтезират от човешкото тяло и трябва да се набавят с храната. Съдържат се в много зеленолистни растения и цветни плодове и зеленчуци. Лутеин и Зеаксантин са двата основни компонента на макулата на ретината. Te са единствените каротиноиди, открити, както в макулата, така и в лещата на човешкото око, и имат двойна функция - действат като мощни антиоксиданти и помагат за образуване на защитен слой, който филтрира светлината и поддържа функцията на фоторецепторите в макулата

Бета-каротин се съдържа в морковите, чушките, тиквите и много други плодове и зеленчуци с оранжев, жълт и червен цвят, а също и в листните зеленчуци с тъмно зелен цвят. Приет в организма от една молекула Бета-каротин се образуват две молекули Ретинол, като организма преобразува само такова количество от него, колкото му е необходимо. Бета-каротин /провитамин А/ спомага да се предпазват мембранните липиди и други субстанции от окисляване, което протича под въздействието на свободните радикали. Провитамин А подпомага функцията на имунната система на организма и има важно значение за клетката като съставка на зрителния пурпур родопсин.

Витамин Е защитава клетките от оксидативен стрес, което е от особено значение за клетките на ретината.

С продукта ЛутеМикс, Фитофарма предлага комбинация от висококачествени хранителни съставки, които допринасят за запазване на вашето добро зрение.

X