Напишете дума/думи за търсене

Даяна - жертва на съдбата или на убийци

Бащата на шофьора Анри Пол: Ликвидираха я и подмениха кръвните проби на сина ми

На 31 август 1997 г. в университетската болница “Питие-Салпетриер” в Париж умира най-известната жена в света. Травмите в гръдния кош са смъртоносни и нито операцията за спиране на кръвоизлива, нито инжектирането на адреналин и вътрешният сърдечен масаж успяват да помогнат.

Лекарите са шокирани – пациентката е Даяна, принцесата на Уелс. Три часа и половина преди това мерцедесът, с който е пътувала, се удря със 120 км/ч в тринадесетата колона на парижкия тунел “Алма”.

След смъртта на Даяна и приятеля й Доди ал Файед портрети на двамата бяха изложени в лондонския магазин “Хародс”, собственост на бащата на Доди - египетския богаташ Мохамед ал Файед.
След смъртта на Даяна и приятеля й Доди ал Файед портрети на двамата бяха изложени в лондонския магазин “Хародс”, собственост на бащата на Доди - египетския богаташ Мохамед ал Файед.
На място загиват любовникът на принцесата Доди ал Файед и шофьорът

на автомобила Анри Пол.

Охранителят на Ал Файед - Тревор Рийс-Джоунс, който седи на предната седалка, е със смазано лице, но оцелява.

Нелепата смърт на 36-годишната принцеса, надминала по популярност свекърва си кралица Елизабет II, е обект на 9-годишни разследвания - на британската полиция и независими. Те приключват с извода, че гибелта ѝ е трагична случайност, причинена от безогледно преследващи я папараци и безразсъдното шофиране на Анри Пол, карал като луд с алкохол в кръвта, пет пъти над нормата. Посочва се също, че Даяна и 42-годишният Доди са могли да оцелеят, ако са били с предпазни колани.

Официалното заключение не затваря устата на армията фенове на конспиративните теории за смъртта на лейди Ди. Според тях

Мерцедесът, който вози принцеса Даяна и любовника й? Доди ал Файед, се разбива с бясна скорост в 13-ия стълб на тунела “Алма” в Париж на 31 август 1997 г. Лимузината е смачкана до неузнаваемост след жестокия удар. Лейди Ди получава смъртоносна травма в гръдния кош и умира след няколко часа въпреки усилията на лекарите.
Мерцедесът, който вози принцеса Даяна и любовника й? Доди ал Файед, се разбива с бясна скорост в 13-ия стълб на тунела “Алма” в Париж на 31 август 1997 г. Лимузината е смачкана до неузнаваемост след жестокия удар. Лейди Ди получава смъртоносна травма в гръдния кош и умира след няколко часа въпреки усилията на лекарите.
катастрофата е инсценирана от британските служби

по нареждане на управляващата лондонска върхушка, а после следите са заметени, изтъква популярният сайт “Дейли бийст”. За тези подозрения има основания, като се започне от мотива.

Смъртта на принцесата, дори и нежелана от Бъкингам, устройва кралското семейство, особено Чарлз. При жива съпруга, макар и бивша, той не би могъл да се ожени за старата си любов Камила, камо ли да я направи кралица. А още по-трудно британският елит би допуснал принцесата да се омъжи за египтянина Доди и да роди на престолонаследниците братче или сестриче мюсюлманче. Тези дни свещеникът Франк Джели разказа, че тя го питала дали може да се венчае с мъж, изповядващ исляма. Той ѝ отговорил утвърдително.

Полицаи оглеждат смачкания мерцедес в парижкия тунел “Алма”, с който принцеса Даяна катастрофира и загина.
Полицаи оглеждат смачкания мерцедес в парижкия тунел “Алма”, с който принцеса Даяна катастрофира и загина.
Говори се, че когато чула за парижката катастрофа,

Елизабет II възкликнала: “Някой трябва да ѝ е повредил спирачките”

Самата Даяна твърди в писмо, че уелският принц крои да я убие, но изтъква друга причина - желанието му да се венчае за детегледачката им аристократка Тиги Лег-Бърк. То е писано на ръка и изпратено на нейния верен иконом Пол Бърел през октомври 1993 г. - 10 месеца след официалната ѝ раздяла с Чарлз.

“Седя на бюрото и копнея някой да ме прегърне, да ме насърчи да съм силна и да държа главата си изправена. Тази определена част от живота ми е много опасна - съпругът ми планира да катастрофирам с колата, спирачките ми да откажат и

да си разбия главата, за да бъде разчистен пътят за сватбата му с Тиги

Камила е само параван, всички сме използвани от този човек във всеки смисъл на думата.”

Бърел твърди, че Даяна му казала да чака писмото. Обяснила: “Ще му сложа дата и искам да го пазиш. За всеки случай”. Според приятели на принцесата то е написано от иконома мошеник, който е подправил почерка ѝ, но така или иначе става официална част от следствието.

Че Даяна е подозирала заговори за убийства, говорят и нейни видеозаписи от 1992 г., пуснати за първи път преди няколко дни. Там принцесата твърди, че

СНИМКИ: РОЙТЕРС
СНИМКИ: РОЙТЕРС
най-голямата ѝ платонична страст – охранителят Бари Манаки, е ликвидиран

в нагласена катастрофа с мотор.

“Когато бях на 23-24 години, силно се увлякох по човек от охраната. Но го изхвърлиха. И го убиха… Той бе най-голямата ми любов и това му струва живота.”

Миналата седмица пред в. “Дейли мирър” бащата на загиналия шофьор Анри Пол нарече парижката катастрофа екзекуция, а

за заговора му разказали хора от Скотланд ярд

“Даяна бе убита, и синът ми бе убит. Той бе просто странична жертва на съзаклятие за убийството ѝ”, каза 85-годишният Жан. Той увери, че кръвта на сина му е била подменена, за да излезе, че е бил пиян.

Преди 3 години лондонската полиция съобщи, че разследва разказ на войник от британските спецчасти SAS, който доверил на жена си, че принцесата е ликвидирана от снайперист от неговото поделение. Проучването на твърдението завърши без резултат.

Един от най-силните гласове в подкрепа на теорията за заговор е на журналиста и драматург Джон Конуей, който в пиесата “Истини, лъжи, Даяна” повдига съмнения около смъртта ѝ. Той набляга на

Даяна с принц Чарлз и двамата им сина Уилям и Хари
Даяна с принц Чарлз и двамата им сина Уилям и Хари
подозрителния начин, по който действат медиците

Конуей цитира радиосъобщение, което лекарят от Бърза помощ Жан-Марк Мартино изпраща до болницата след преглед на мястото на катастрофата. Докторът съобщава за две жертви – Доди ал Файед и Анри Пол, но казва, че Даяна “няма нараняване по гръдния кош” – причината, посочена по-късно за смъртта ѝ. Макар че клиниката е на хвърлей място, линейката пристига едва 17 минути след първото обаждане за катастрофата. Спасителите губят повече от час да извадят Даяна от смачкания “Mерцедес S280”, но това не буди толкова съмнения, колкото фактът, че

Смъртта на Даяна устройва Бъкингам.
Смъртта на Даяна устройва Бъкингам.
по пътя линейката спира за няколко минути

– маневра, тълкувана като опит да се забави спасяването на пациентката. Д-р Мартино отрича и обяснява, че колата е спряла, защото кръвното на лейди Ди рязко спаднало и трябвало да я реанимират, а това е трудно в движение.

Писателят и автор на книгата “Убийството на принцеса Даяна” Ноел Ботъм обаче е категоричен, че по медицинските норми ранената е трябвало да бъде закарана в близката болница колкото е възможно по-бързо, а не реанимирана на пътя.

Събитията, разиграли се в клиниката след смъртта на Даяна, също са необичайни, пише “Дейли бийст”. Според писателя Кристофър Андерсън и книгата му “Денят, в който Даяна умря” по молба на Елизабет II от тялото на принцесата са свалени всички кралски накити и незабавно са върнати в Бъкингам. Андерсън съобщава също, че в медицинското досие

Даяна активно се бори за премахване на мините в света.
Даяна активно се бори за премахване на мините в света.
принцесата е записана като Патриша

– “некадърен опит да се увърта, за да се скрие истината”.

Конуей посочва и ред други противоречия и подозрителни обстоятелства като факта, че предполагаемо пияният до козирката шофьор Анри Пол действа напълно нормално и адекватно на кадрите от охранителните камери и това може да се провери от всички.

“Виждаме го да излиза уверено от хотел “Риц” и спокойно да си завързва обувката. Това е невъзможно, ако е гаврътнал питиета, пет пъти над нормата, никой нямаше да се качи с него в колата”, казва той.

41-годишният Анри Пол е информатор на френските служби за сигурност и близък на бащата на Доди Мохамед ал Файед, който пък се кълне, че двойката е убита от британската служба за сигурност МИ5 по заповед на съпруга на кралицата и баща на Чарлз принц Филип.

Принцесата е модна икона.
Принцесата е модна икона.
Той треперел Даяна да не се омъжи за мюсюлманин.

Ал Файед смята, че шофьорът е бил заслепен от сигнални светлини на входа на тунела. Той разтръби навсякъде, че принцесата е била бременна от сина му и дворецът е изпаднал в ужас от предстоящото сродяване с египетското семейство.

“Филип е наредил двамата да бъдат убити. Той е голям расист

У него тече немска кръв и съм сигурен, че симпатизира на нацистите”, казва бившият собственик на елитния лондонски магазин “Хародс”.

И после – онзи прословут “Фиат Уно”, за който се твърди, че е притиснал колата с принцесата и тя се е забила в колоната. Шофьорът ѝ Джеймс Андансън е известен парижки папарак, който преследвал Даяна цяла седмица. За него се говори, че също е бил агент на службите. На местопроизшествието бяха открити следи от фиата. Версията на медиите е, че те са били подхвърлени от онези, които са подготвили катастрофата и са искали да я замаскират като пътно произшествие.

Приказната сватба на Даяна и Чарлз
Приказната сватба на Даяна и Чарлз
През 2007 г. Андансън бе открит мъртъв, казаха, че се е самоубил. Тялото му бе намерено обгорено в останки от автомобил във френската провинция. Но пожарникар, присъствал на мястото, казва: “Видях го отблизо. Абсолютно съм сигурен, че е застрелян в главата. Два пъти”.

Масло в огъня на конспиративните теории налива и фактът, че няма нито една снимка на катастрофата от 14-те охранителни камери в тунела “Алма” - те или са били повредени, или са обърнати в друга посока. Единственият оцелял при удара – охранителят Тревор Рийс-Джоунс, винаги е казвал, че не помни нищо от среднощната катастрофа. Същото твърдеше и свидетел, присъствал на смъртта на Бари Манаки…

Има още безброй теории за заговор срещу Даяна – направена ѝ е черна магия, убита е, защото е знаела важни тайни,

ликвидирана е от религиозен култ, от илюминати,

тъй като пречела на плановете им за контрол над света. Превъртяла лечителка от Лондон дори обяви, че принцесата е премахната, защото знаела истината за кралското семейство – че не са човешки същества и управляват от векове.

Извън фантасмагориите има подозрителни обстоятелства и теории, които е трудно да опровергаеш, констатира “Дейли бийст”. Но 20 години след смъртта на принцесата на Уелс остава впечатлението, че в гибелта ѝ има нещо повече от пиян шофьор.

Както и при убийството на Джон Кенеди, истината едва ли ще излезе наяве в обозримо бъдеще. Но смъртта ѝ очевидно е твърде удобна и за двореца, и за престолонаследника Чарлз, и за британската управляваща върхушка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X