Напишете дума/думи за търсене

Трябва ли да има режим на кърмене през лятото?

Лятото е чудесен сезон за бебетата, защото позволява разходките на открито да станат по-дълги. Те са много полезни за детското развитие и се отразяват отлично на нощния сън. Високите температури обаче могат да понижат апетита на кърмачетата. Нерядко по-големите бебетата отказват за известно време да приемат твърда храна и в горещите дни минават само на майчино мляко, тъй като то утолява жаждата и по-лесно се приема от организма. Няма място за притеснение нито за тях, нито за по-малките. До 6-ия месец детето може да е изцяло на кърма, без да му давате допълнително вода. Но при условие, че в жегите не го кърмите на твърд режим, а му позволявате да суче толкова често, колкото желае. Бъдете спокойни - майчиното мляко напълно засища глада и утолява жаждата. Изследвания в страни с горещ климат показват, че децата, които приемат само кърма, по-рядко страдат от обезводняване, отколкото тези, на които давали и вода.

Обикновено след 6-ия месец в менюто на детето се включват допълващи храни и неподсладена вода. Ако горещото време е потиснало апетита, предлагайте кашите и пюретата сутрин и вечер, когато е по-хладно, а през деня разчитайте основно на кърмата. Тъй като детето ще суче на по-кратки интервали, създайте си подходящи условия. В жегите е възможно гърдите да са влажни и бебето да среща трудности със засукването. Винаги трябва да имате подръка чиста мека кърпа, с която да подсушавате кожата. Използвайте и тънка памучна пелена, като я слагате между вашето тяло и тялото на детето. Така контактът няма да причинява дискомфорт и раздразнение. Майката също трябва да пие течности - при всяко кърмене по чаша вода.

Кои признаци издават, че бебето се храни достатъчно?

На първо място честото сучене - 8 и повече кърмения в денонощие. Друг показател са използваните пелени - 6-8 текстилни или 5-6 за еднократна употреба. Изхожданията са 2 и повече на ден. Няма повод за притеснение, когато бебето е активно, наддава на тегло, спи спокойно, а кожата му е свежа и еластична.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X