Напишете дума/думи за търсене

5 причини за тъмните кръгове под очите

Каква е причината да се събуждаме със сенки под очите и да изглеждаме уморени сутрин, въпреки че сме спали нормално? Има няколко причини да изглеждаме зле след събуждане.

Тънка кожа
При някои хора кожата под очите е доста тънка, липсва й еластичност. С възрастта тя още повече изтънява, както и слоят мазнина под нея, кръвоносните съдове стават забележими и това създава донякъде ефекта на сенки под очите. Ултравиолетовите лъчи и честото излагане на слънце ускоряват процеса на стареене и изтъняване на нежната кожа около очите.

Алергични реакции
Сенките може да са резултат от алергична реакция към различни вещества, включително и такива в околната средата като полени, прах, животинска козина. Хранителната алергия, не на последно място, също може да доведе до подобни проблеми.

Генетична предразположеност
При някои хора кръвоносните съдове са по-повърхностни в зоната около очите и това е физиологична особеност, която се предава по наследство.

Отоци и подпухналост
При нарушен обмен на течностите в организма кръвоносните съдове се наливат с кръв и се разширяват. Сред причините за отоци и подпухналост се нареждат тютюнопушенето, консумирането на по-солена и пикантна храна, заболявания на сърдечно-съдовата система, проблеми с щитовидната жлеза, черния дроб, бъбреците, както и приемът на някои медикаменти.

Недостатъчно сън
При недостиг на сън и натрупана умора цветът на лицето става блед, а кръвоносните съдове - по-забележими. Същото се случва и при недостиг на желязо в организма и обезводняване, когато сенките се очертават още повече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X