Напишете дума/думи за търсене

eWork - нова мода в работата

Терминът telecommuting (общуване с помощта на телефон и факс) е известен още през 1973 г. в САЩ. Въведен е от физика Джак Нил, участвал в разработването на комуникационните системи на НАСА и консултирал президента Джон Кенеди. Терминът става популярен от романа на фантаста Франсис Кинсман “The Telecommuters” през 1987 г. През 80-те години много служители работят вкъщи на компютър, предоставен им от компанията, за която реализират проекти. В Европа през 80-те и 90-те години за работа от разстояние се използва терминът еWork (electronic working), който става все по-популярен.

Служителят може да работи и на плажа
Днес все повече компании в Европа и Америка въвеждат гъвкаво работно време, защото така могат да привлекат и задържат високо квалифицирани специалисти. Освен това имат по-широк кръг от кандидати за дадена позиция, възможност за по-висока продуктивност, повишаване мотивацията на служителите и намаляване стреса и заболяванията. Плюс за работодателите е и понижаването на фирмените разходи, тъй като не плащат осигуровки на тези свои подчинени. Спестява се и пространство в офиса. Във Великобритания обаче собствениците на компании са отговорни за здравето и условията на труд на служителите си дори когато работят в дома си. И са длъжни да застраховат оборудването, което са им осигурили да ползват.

Дори от плажа, докато се наслаждавате на коктейл, може да работите на своя преносим компютър за сериозна и авторитетна компания. Това прави дистанционните служители по-свободни да пътуват, а и по-щастливи, че могат да разполагат с времето си, а не плътно да стоят по 8 часа в офиса.

За да бъдете eWork специалист ви е необходимо:

да умеете да използвате новите технологии;

да имате мобилен телефон и лаптоп (понякога работодателят ги предоставя, в зависимост от уговорката);

да се ползвате с доверието на шефа на компанията, за която работите;

да сте добър специалист в областта, за която кандидатствате;

да сте готови да получите по-малко възнаграждение, особено при първа поръчка;

да сте дисциплинирани и да съумявате да организирате времето си;

да можете сами да се справяте със задачите си;

да се самоосигурявате.

Проектите обикновено са свързани със:

високи технологии;

реклама и продажба на стоки;

телефонно обслужване на клиенти;

консултантски услуги като счетоводство и администрация на човешки ресурси;

писане, редактиране, превод и изследователска дейност.

13 % от работещите в рамките на ЕС са eworkers
7% от работещите мъже и жени в Европа се трудят от дома си. 4% са в движение и са заети в сферата на продажбите и услугите, често пътуват по бизнес и използват интернет връзка с работодателя. 3.4% имат собствен бизнес в малки офиси у дома си. Последната група обхваща 21 % от всички частни предприемачи. Според проучване 40% от работещите в Европейския съюз проявяват интерес към постоянна работа и 52% към временна.
В офис желаят да работят едва 55% от запитаните. И това днес не е нужно за повечето хора, защото уайърлес технологиите (безжични) позволяват да се работи дори на полето. А възможността за видео връзка позволява да се провеждат онлайн конференции между специалисти в различни области от всички краища на света.

Много от програмистите, уеб дизайнерите и финансовите консултанти вече работят от разстояние, защото могат да реализират различни проекти с работно време, което те сами си наложат. След като някой е продуктивен вечер, защо да си налага работно време от 8 до 17, след като сутрин не е трудоспособен?

Предимства
Когато сте eWork специалист, получавате инструкции от шефовете си за среща с клиенти по телефона или по имейла, без да губите време в лични разговори. След бизнес срещата отново може да информирате работодателите си за случилото се на нея чрез интернет, както и да си проверите съобщенията на електронната поща за новите задачи, които трябва да свършите. Имате възможност да направите презентацията си на лаптопа, без да ходите до офиса и да я изпратите за одобрение на работодателите си и след това на клиентите. Когато сте eWork специалист, можете да работите дори когато сте болни и се налага да останете у дома.

Ако искате да сте на свободна практика, може да се регистрирате в сайта www.Getafreelancer.com. Има публикувани проекти в различни области, за които да кандидатствате като уеб дизайн, интернет маркетинг и маркетингови проучвания онлайн, въвеждане на данни, преводи, илюстрации, работа с фотошоп, проучвания, телемаркетинг.

Подробности как да станете eWork специалист ще прочетете на: www.e-work.com.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X