Напишете дума/думи за търсене

Сира - най-мъжественото вино

"Вила Ямбол" прави смела заявка с най-новото си вино KABILE от този сорт

Сира е единственият сред класическите червени сортове, който можете да срещнете с две приети имена - Сира (Syrah) и Шираз (Shiraz). Родината му е Северна Рона във Франция. В Австралия, където Сира е наречена Шираз, винопроизводителите твърдят, че използват оригиналното име на сорта, водени от легендата, че той произхожда от древен персийски град на име Шираз. Днес е най-разпространеният червен сорт в Австралия, станал емблематичен за мнозина винопроизводители там. На Стария континент от него се правят прочутите вина Hermitage и Chatrauneuf-du-Pape от долината на Рона. И една интересна подробност – Сира се приема като един от най-мъжествените сортове тъй като дава вина с добър потенциал за отлежаване, които отлично се комбинират с пури.

Да се създаде качествена българска Сира изисква време, тъй като сортът е придирчив към климатичните условия – цъфти сравнително рано, узрява рано и има нужда от точно определено количество топлина. Затова всяко вино от този сорт у нас е истинско предизвикателство. Последните, които представиха Сира са „Вила Ямбол“, които добавиха сорта в портфолиото на най-новата си марка KABILE. „Искахме да изчакаме лозята да достигнат най-добрата си форма, докато предложим на пазара една наистина качествена Сира. Освен, че се получи много вкусно и балансирано вино, подходящо за специалните моменти и вечери с любимите хора, това е продукт и с добър потенциал за стареене. Освен най-характерното от сорта, вложихме всичките си усилия да вкараме и най-доброто от региона, т.е. нашата Сира да има определена типичност“, споделиха от екипа на „Вила Ямбол“.

KABILE Сира се отличава като ароматно и комплексно вино, с гладка и мека структура. Цветът е типичен за сорта - тъмнорубинен с пурпурна дълбочина. Има отличен енотечен потенциал. А цената му е около 8 лв. Експертите съветват да се комбинира със специалитети от пернат дивеч – пъдпъдък, патица, фазан, пуйка, както и към заек, за свинско, агнешко, говеждо, сухи месни деликатеси и твърди сирена. Комбинира се особено вкусно и с традиционно, бяло саламурено сирене – краве, овче, козе. Сервира се при стайна температура, съветват професионалните енолози.

Серията KABILE на „Вила Ямбол“ включва още бяло Шардоне, купаж Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира, червено Мерло и Каберне Совиньон и червено от сортовете Мавруд и Каберне Совиньон. Създаването на винената марка е вдъхновено от легендата за античния едноименен град Кабиле, където траките са правели вино. Градът и напитката сa били покровителствани от античната богиня Кибела. Именно нейния лик е на етикета на вината с тази марка.

X